Basescu nyugati vezetőt játszhatott Moldovában

Csak amerikai és nyugat-európai hatalmak vezetőinek látogatását övezte korábban akkora médiaérdeklődés Chisinauban, mint Traian Basescu román államelnök vizitjét.

A sajtó bőven ismertette a január 27-én kezdődött látogatás valamennyi apró eseményét, a repülőtéri megérkezéstől, a hivatalos ebéden elköltött fürjlevesig és rostonsült bordáig.

Az eredmények Moldova számára cseppet sem lebecsülendők. Basescu 2010-2013 között százmillió eurós vissza nem térítendő támogatást ígért oktatásra és iskolaépítésre valamint más infrastrukturális fejlesztésre, a földgáz és a villamos áram szállítási rendszereinek összekötését, román állampolgárságot osztogató ügynökséget, újabb konzulátust, az oklevelek gyorsított és könnyített elismerését, és Románia teljes megnyitását a moldovai tőke előtt.

A román politikus elismerte, hogy a tavaly elfogadott új állampolgári törvény alapján Bukarest eddig húszezer kérelmet bírált el gyorsított eljárással, s hogy ezek benyújtói közül 14 ezren már le is tették a román állampolgári esküt, a többiek pedig a közeljövőben teszik azt le. – Valamennyi benyújtott állampolgársági kérelmet legfeljebb öt hónap alatt jóváhagytunk – mondta.

Basescu meghívója, Mihai Ghimpu ideiglenes moldovai államfő közölte: természetes jog, hogy azok a személyek, akiknek felmenői román állampolgárok voltak, azt újra megszerezhessék. A moldáv elnök Basescunak azt a bejelentését sem vitatta, miszerint a román állampolgárság odaítélésének további felgyorsítására Bukarestben a héten sürgősségi kormányrendeletet fogadnak el, amelynek alapján, Iasi-ban, Galati-ban (Galati) és Suceaván, Kolozsváron és Temesváron állampolgárság-odaítélő ügynökségeket nyitnak meg.

Románia nemrég aláírta a kishatárforgalmi egyezményt Moldovával, s ennek nyomán a moldovai állampolgárok könnyített eljárással léphetnek Románia területére. Felmerült azonban a Pruton átvezető új hidak felépítésének a szüksége, és a Romániában dolgozó moldovai munkavállalók társadalombiztosítása is.

Basescu kijelentette: Bukarest elismeri Moldovai Köztársaság szuverenitását, de soha nem lesz hajlandó határegyezményt aláírni Chisinauval. Románia elismeri Moldova határait, úgy, ahogyan azokat a Szovjetunió szétesésekor az új állam örökölte, de semmiképpen nem kívánja a Moldova és a Románia közötti határt külön egyezmény keretében definiálni. Cserében partnerségi egyezményt ír alá a két ország Moldova uniós integrációjának elősegítésére és felgyorsítására.

A román elnök nem hagyta ki az általa közismerten kedvelt tömegjelenteket sem. – Fő az, hogy megismerjük és szeressük egymást. A EU-ban majd úgyis egymásra találunk – ígérte amint elvegyült a chisinaui utcákra kivonult embertömegben.

 

Basescu és Ghimpu a díszegység előtt. Ígéretdömping határok nélkül
Chisinau, 2010. január 27. A kétnapos hivatalos látogatásra Moldovába érkezett Traian BASESCU román elnök (j) Mihai GHIMPU ügyvezető moldovai elnök társaságában ellép a díszegység előtt Chisinauban 2010. január 27-én. (MTI/EPA/Dumitru Doru)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.