Basescu tovább ködösít

Kérdezzék meg a Jóistent - válaszolta a napokban Traian Basescu arra a kérdésre, hogy indul-e újabb államelnöki mandátumért. A román államfő már hónapok óta azt állítja, csakis akkor jelölteti magát a novemberi elnökválasztáson, ha a gazdasági helyzetet stabilizálva látja.

A gazdasági helyzet Romániában a stabilizálódástól ugyan még messze áll, de az elnök szívének kedves politikai erő, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) több vezető politikusa is határozottan állította, hogy Basescu igenis beszáll a Cotroceni palotáért már rég megkezdődött harcba.

Traian Basescu. A Jóisten tudja
Traian Basescu

Szerdán, a román állami televízió késő esti műsorában az államelnök megismételte: jelöltségéről egyelőre nem határozott, elemzi az elmúlt négy esztendőt, járja az országot, hogy az emberek véleményét megismerje, s ha majd dűlőre jut, döntését nyilvánosan is bejelenti.

Basescu ködösít tehát továbbra is, de ezúttal már jelezte, hogy készen áll a mérleg nyelvét a választásokon való indulás irányába segíteni. Kijelentette ugyanis, hogy a román gazdaság az harmadik évnegyedben jól teljesített, növekedési pályára állt, s igaz ugyan, hogy a növekedés még mindig a negatív tartományban van, de jó remény van arra, hogy az ország átvészelje a válságot.

Az elnök beismerte, hogy mostani mandátuma idején két nagy tévedése volt. A első, amikor a parlamentnek azt ígérte, felfüggesztése esetében öt percen belül lemond az államelnöki tisztségről, a második pedig, amikor a pedagógusok bérének 50 százalékos megemeléséről szóló törvényt kihirdette.

Leszögezte azonban, hogy neki köszönhető a mezőgazdasági havi 300 lejes (kb. 20 ezer Ft-os) minimál-nyugdíj bevezetése, s közölte, a költségvetés lehetővé teszi azt, hogy ez a nyugellátmány október elsejétől havi 350 lejre növekedjen.

Bukaresti elemzők úgy látják, az elnök döntésével megvárja a többi jelölt jelentkezését. Elsősorban Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester az, aki Basescu terveit zavarhatja. Ha ugyanis Oprescu indul, az első fordulóban csak Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnöktől és magától Basescutól vihet el szavazatokat. Megeshet, annyit, hogy a második fordulóba sem Geoana, sem Oprescu nem jut be. Ez esetben a mintegy 36-38 százalékos eredményre tett jelenlegi elnök a második, december 6-i választási fordulóban Crin Antonescu liberális jelölttel szembesül majd.

Egyre nagyobb teret nyer az a vélemény, hogy Antonescu vagy esetleg egy másik liberális jelölt - például Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő -a második fordulóban könnyen behajthatná a Basescuval torkig levők proteszt-szavazatait, és győzhetne. Ez azonban egyelőre sem Geoanáról, és talán sem Oprescuról nem mondható el. A tét óriási: a következő elnök dönti el, ki lesz a következő kormányfőt és hogy néz majd ki a választások utáni koalíció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.