Basescu selyemzsinórt kapott

Ultimátumot adtak a román kormánypártok Traian Basescu államfőnek: vagy kinevezi a Victor Ponta miniszterelnök által jelölt Puiu Hasottit kulturális miniszternek, vagy felfüggesztik tisztségéből – jelentette ki pénteken Crin Antonescu, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Antonescu – aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke – leszögezte, az államfőnek nincs törvényes alapja olyan nyilatkozatot kérni, amelyben a miniszterjelölt kijelenti, hogy tudományos munkájára nem vetül plágium árnyéka. Basescu arra hivatkozva fogalmazta meg szokatlan kérését, hogy a Ponta-kormány több tagját plágiummal gyanúsítják. Emiatt távozni kényszerült már a kormányból Ioan Mang volt oktatási miniszter – az eredeti jelölt nem is ő volt, hanem olyasvalaki, aki plágiumgyanú miatt visszalépett a kinevezéstől –, és felmerült, hogy maga Victor Ponta miniszterelnök szociáldemokrata (PSD) pártelnök is plagizált.

Antonescu jelezte, hogy nem hajlandók eleget tenni Basescu kérésének, akinek felfüggesztését kezdeményezik, ha hétfőig nem írja alá a miniszteri kinevezést. Basescu írásbeli nyilatkozatot kért csütörtökön a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hasotti szenátortól, hogy nem plagizált.

„Figyelembe véve azokat az eseteket, amelyekben a kormánytagokat plágiummal vádolják, valamint hogy a gyanú nagyon rossz hatással van Románia külföldi és belföldi megítélésére, Traian Basescu államfő egy írásos nyilatkozat továbbítására szólította föl Victor Ponta miniszterelnököt, amelyben Puiu Hasotti kijelölt miniszter még beiktatása előtt saját felelősségére kijelenti, hogy doktorátusa és más tudományos munkája nem plágium terméke” – hangzik az a levél, amelyet a Cotroceni-palota Ponta hivatalának küldött el.

A kormányzó USL-nek egyébként Basescu nagyon a begyében van: maga Ponta is utalt rá, hogy az államfőt sejti a héten korrupció miatt elítélt szociáldemokrata exkormányfő, Adrian Nastase elleni perek mögött, így Basescu az, aki öngyilkosságba hajszolta a most kórházban lévő baloldali politikust. Nastase három hónap múlva valószínűleg már megkezdheti börtönbüntetését. Basescu a maga részéről csütörtökön jelezte, kész arra, hogy egy üveg családi almabefőttel látogatást tegyen a rácsok mögött sínylődő Nastasénál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.