Basescu hálás volt a magyaroknak

Traian Basescu román államfő pénteken Csíkszeredában megköszönte a magyarországi hatóságoknak, hogy gondozzák a román hősök sírjait.

Románia első embere a román nemzeti lobogó napja alkalmából látogatott Csíkszeredába. Ünnepi beszédében kifejtette, hogy a II.  világháborúban román katonák fontos európai városok  felszabadításáért is harcoltak. Rámutatott: mivel Csíkszeredában  tartózkodik, köszönetet mond a magyarországi hatóságoknak, hogy  gondozzák azoknak a román hősöknek a sírjait, akik más államok  katonáival együtt küzdöttek Magyarország és Budapest  felszabadításáért.

A Csíkszereda egyik közterén tartott ünnepségen az államfő  örömét fejezte ki azért, hogy nem a kaszárnya falai között vannak,  hiszen ez jelképezi a hadsereg nyitottságát a lakosság felé.  Kijelentette: örülne annak, ha a romániai magyarok is minél többen  jelentkeznének a román hadseregbe, és romániai magyar vezetne egy  jelentős román katonai alakulatot.

Basescu rámutatott: nem véletlenül választotta Csíkszeredát a  román nemzeti lobogó megünneplésének helyszíneként, hiszen a román  zászló Románia valamennyi lakosát és a határon túl élő románokat is  képviseli. Az államfő fölhívta a figyelmet arra, hogy a demokráciában a  hadsereg őrzi a román állampolgárok szabadságát nemzeti  hovatartozástól függetlenül. „Ez a legfőbb üzenet, s azt szeretném, ha ezt a romániai magyarok is megértenének: a hadsereg az, amely megvédi a lakosságot” – jelentette ki Basescu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.