Megvan az új román miniszterelnök

Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) miniszterelnök-jelöltje kapott megbízást arra, hogy megalakítsa Románia következő kormányát.

Éppen tárgyalásra készültek szerdán délben a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP), amikor Traian Basescu államelnök váratlanul bejelentette: a demokrata-liberális Theodor Stolojant jelöli a miniszterelnöki posztra.

A 2008-as romániai parlamenti választások két győztese: Theodor Stolojan kijelölt miniszterelnök és az azonos politikai hátterű Traian Basescu államfő
A 2008-as romániai parlamenti választások két győztese: Theodor Stolojan kijelölt miniszterelnök és az azonos politikai hátterű Traian Basescu államfő

Az államfő leszögezte: Stolojan megbízása négy évre szól. Az üzenet címzettjei a szocdemek voltak, akik azt követelték, hogy a választásokon a legtöbb mandátumot szerzett két nagy párt paritásos alapon osztozzon a tárcákon, s a négy éves ciklusban két évig az egyik, két évig pedig a másik adja a miniszterelnököt.

Emil Boc D-LP-elnök szerint a két nagy párt vezető által folytatott tárgyalásokon, szerdán délutánig nem sikerült egyezség-re jutni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) koalíciós részvételének a tekintetében. A D-LP ragaszkodik hozzá, hogy a szövetség legyen tagja a koalíciónak, mert mindkét alakulat tagja az Európai Néppártnak (EPP).

Az SZDP azonban ezt továbbra is vehemensen ellenzi. A párt több vezető politikusa elmondta: két nagy ellenzéki párt nyerte meg a választásokat, az SZDP és a D-LP, ők alkotnak most kormányzóképes többséget, következésképpen az eddig kormányzó Nemzeti Liberális Pártnak (NLP) és az RMDSZ-nek ellenzékbe kell vonulniuk.

A szocdemek szerint az RMDSZ-re azért sincs szükség a koalícióban, mert a D-LP és az SZDP együttesen csaknem 70 százalékos parlamenti többséggel rendelkezik, s ha a koalíciónak a magyar szövetség s tagjává válna, gyengülne az ellenzék (csupán az NLP maradna ellenzékben), ami a demokráciának ártana.

A szociáldemokraták korábban arra hivatkoztak, hogy erdélyi szervezeteik ellenzik az RMDSZ koalíciós részvételét.

Úgy tűnik azonban, más az igazi oka annak, hogy a szövetséget egyik fél szeretné, a másik azonban nem kívánja a koalíci-óban. Az SZDP attól tart, hogy a D-LP az RMDSZ segítségével, idővel kiszorítaná a szocdemeket a kormányból (ahogyan ezt a most lejáró ciklus felezőidején az NLP-RMDSZ együttes tette a D-LP-vel), és kisebbségi kormányzásra vállalkoznának.

Bukaresti politikai elemzők véleménye szerint nem zárható ki, hogy egy ilyen forgatókönyvet maga az államfő is támogat.

A RMDSZ egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett. Markó Béla RMDSZ-elnök azonban kijelentette: úgy érzi, Mircea Geoana SZDP-elnöknek a magyarokkal van baja, s nem pedig az RMDSZ-szel. Hozzátette: alig szabadulta meg a Nagy-Románia Párt (NRP) ultranacionalistáitól, s máris szembesülniük kell az SZDP szélsőségeseivel.

Jelölését követően Theodor Stolojan közölte: a D-LP-vel, az SZDP-vel és a RMDSZ-szel kíván együttműködni a kor-mánykoalíció kialakítása érdekében.

Az SZDP és a D-LP vezető politikusai szerdán, a kora esti órákban újabb tárgyalás menetre ülte össze. Ezen várhatóan a hatalmi pozíciók megosztásáról és a RMDSZ koalíciós részvételéről próbálnak megállapodni.

A valutás kormányfőjelölt

Theodor Stolojan, az új román miniszterelnök-jelölt két feledhetetlen cselekedettel tette emlékezetessé személyét a románok szemé-ben. Kevesen felejtették el ugyanis mindmáig, hogy 1992-ben ő volt az a miniszterelnök, aki a vállalatok valutakészletét „államosí-totta”, azaz kormányzati szinten megállapított árfolyamon kötelezővé tette lejre váltását.

A ma 65 éves politikus 1991 és 1992 között Románia miniszterelnöke volt. Akkor került hatalomra, Ion Iliescu államfő bi-zalmi embereként, amikor Iliescu bányászai Petre Roman kormányát az 1991 szeptemberi bányászjárás során szétverte.

Második alkalommal Stolojan akkor sokkolta Románia lakosságát, amikor betegségre hivatkozva, választások előtt néhány héttel Traian Basescu javára visszalépett az államfő-jelöltségtől. Az egész ország jól emlékszik arra, ahogyan a hírt Basescu sírva je-lentette be élő televíziós adásban.

A havasalföldi Targovistéban született kormányfőjelölt akkor még a Nemzeti Liberális Párt vezető politikusa volt. Később, miután Calin Popescu Tariceanu nem volt hajlandó Basescu óhajára lemondását benyújtani, Stolojan hátat fordított pártjának, rövid időre önálló pártot alapított a liberálisoktól kivált csoportjának, majd azzal együtt beleolvadt a Basescu Demokrata Pártjába.

Stolojan pénzügyi szakember, korábbi miniszterelnöksége után egy ideig a Világbanknál dolgozott. Tapasztalata a lassan Romániába is begyűrűző gazdasági válság közepette jól jöhet. Kérdés, milyen mértékben lesz képes függetleníteni magát Basescutól, aki a Victoria kormánypalotában valójában a Cotroceni palotából irányítható bábut szeretne látni.

Basescu számára a mostani kormányalakítás fő tétje a jövő évi államelnök-választás. A Stolojannak szánt szerep egyszerű, gyakorlatilag Basescu újraválasztását szolgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.