Basescu: Soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön

Kizárja a területi autonómiát Traian Basescu. A román államfő Sólyom Lászlóval tárgyalt hétfőn Budapesten. Amíg Basescu csak a politikai autonómiát támogatja, Sólyom kijelentette: Magyarország lehetségesnek tartja a területi autonómiát is.

Sosem lesz területi autonómia Székelyföldön, Románia egységes nemzetállam – mondta Traian Basescu román államfő hétfőn Budapesten, miután magyar partnerével tárgyalt. Sólyom László szerint Magyarország továbbra is lehetségesnek tartja az autonómiát.

Traian Basescu és Sólyom László
Traian Basescu és Sólyom László

Románia sohasem fogja elismerni a nemzetiségi kollektív jogokat. Ugyanakkor továbbra is elismeri a nemzetiségek képviselőinek egyéni jogait, így például az anyanyelvi oktatást, a kultúra fejlesztését és a parlamenti képviseletet – közölte Basescu. Hozzátette, hogy támogatja a politikai autonómiát, tehát a helyi közigazgatás erősítését. Minden romániai állampolgárnak nagyobb mértékű egyéni autonómiára van szüksége, a helyi közösségeknek több jogot kell adni a helyi ügyek intézésére – fogalmazott az elnök, aki szerint Románia kisebbségi politikája megfelel az uniós standardoknak.

Sólyom László erre reagálva hangsúlyozta, hogy Magyarország a területi autonómiát lehetségesnek tartja, és a romániai magyarság ez irányú törekvését támogatja. Hozzáfűzte: nem vonja kétségbe, hogy Románia nemzetiségi politikája megfelel az európai standardoknak, hiszen ezek “minimumstandardok”.

A kulturális autonómiát nyilván Románia is elismeri, hiszen például megvan az anyanyelvi oktatáshoz való jog. Ezt azonban Románia egyéni jognak tekinti, annak ellenére, hogy ez nyilvánvalóan kollektív jog: egyedül nem lehet egy nyelvet beszélni – mondta Sólyom László.

Basescu a kétoldalú elnöki tárgyalás után találkozott Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Szili Katalin házelnökkel is. Kedden látogatást tesz a gyulai Román Oktatási és Kulturális Központban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.