Basescu: román zászlót a székelykapukra!

Csütörtökön újra Tőkés László állampolgárságának a megvonásáról beszélt a román elnök, aki szerint a „kölcsönös tisztelet” jele lenne, ha a magánházakra a magyar és a székely zászló mellé kitűznék a román trikolórt is.

Basescu ezúttal a Maros megyei Orbón (Oarba de Mures) szólalt meg, ahol részt vett az Észak-Erdély 1944-es visszafoglalása során elesett román katonák emlékművénél tartott megemlékezésen. – Az ember önkéntelenül megremeg, amikor azt hallja román állampolgároktól, hogy diktátum alá akarják helyezni Erdélyt. (...) A román forradalom jelképének tartottam, de bármit is tett a múltban, kiábrándító, hogy valaki Erdélyről úgy gondolja, egyezkedések alapját képezheti. Azért térik vissza folyton erre, mert államfőként sokkolt – mondta Basescu.

Basescu egy 2007-es craiovai felvételen.Helyet szorítana a román lobogónak is
Craiova, 2007. május 12. Traian BASESCU felfüggesztett román elnök a nemzeti zászlót lobogtatja a Bukaresttől 250 km-re fekvő városban rendezett tüntetésen 2007. május 12-én. A megmozduláson több mint 30 ezren vettek részt. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Basescu hétfőn, a külhoni románok 11. Marosfői Nyári Szabadegyetemén – Tőkés László július végi, tusnádfürdői kijelentésére utalva – kijelentette, hogy nem érdemli meg a román állampolgárságot, aki védhatalmat kér egy másik államtól Erdély fölé.

A csütörtöki megemlékezés után újságírók megkérdezték az elnöktől, hogy Tőkés Lászlóra utalt-e beszédében, amire azt válaszolta: Ki másra? Majd szintén kérdésre válaszolva hozzátette: „módosítanunk kell a törvényeinket”. Azt is megindokolta, miért éppen Marosorbón tért ki újra Tőkés kérésére. – Ezen a helyen tudjuk felmérni igazán, milyen sokba került nekünk Erdély – mondta a településen eltemetett tizenegyezer román katonára utalva.

Csütörtök délelőtt Basescu részt vett Marosfőn (Izvorul Muresului) az ortodox kolostor búcsúján, ahol szóvá tette, hogy útközben több magánházon székelyzászlót látott kitűzve, Magyarország lobogója mellett. – Vajon nem fért volna el ott Románia zászlaja is? – tette fel a kérdést. Hozzáfűzte:, szerinte ez lenne „a kölcsönös tisztelet” jele.

Közben a román külügyminiszter ismételten bírálta Traian Basescu hétfői kijelentését, miszerint Románia vezető szerepet fog vállalni „Budapest rendreutasításában”, mert Magyarország az „instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben. Titus Corlatean a Gandul hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy Bukarest folyamatosan kapja a negatív reakciókat az államfő „híres nyilatkozata” miatt, ami sokat árt a román érdekeknek, és „súlyos politikai hiba volt”. – Szeretném látni, amint a közép- és kelet-európai államok vezető felsorakoznak Románia elnöke mögött, hogy rendreutasítsák Magyarországot. Ez irreális – mondta Corlatean. A külügyminiszter szerint a szerbiai vagy ukrajnai románok helyzetén sem javít Basescu elnök „tanárbácsis” beszólása. Az interjúban a külügyminiszter ismételten leszögezte: a kormánynak mihamarabb el kell fogadnia az új régiófelosztást, mégpedig „az etnikai autonómia bármilyen formájának a kizárásával”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.