Basescu, a fegyverkereskedő

Nem Traian, hanem Mircea Basescuról van szó, a román államfő testvéréről, akiről kiderült, hogy két olyan, fegyverkereskedelemmel foglalkozó cégben is 30 százalékos részesedéssel rendelkezik, amely állami megbízásokat nyerhet.

Nem Traian, hanem Mircea Basescuról van só, a román államfő testvéréről, akiről kiderült, hogy két fegyverkereskedelemmel foglalkozó cégben is 30 százalékos részesedéssel rendelkezik. Ez persze még nem lett volna égbekiáltó bűn, ha az elnök fivérének egyik üzlettársa nem pénzügyminisztériumi igazgató lánya, a többiek pedig nem a román biztonsági és hadászati intézmények vezetőinek sorából kerültek volna ki.

Az sem számított igazán bizalomnövelő információnak, hogy Mircea Basescu idén júniusban, éppen néhány héttel azt követően fogott neki a fegyverkereskedelemnek, hogy a testvére által vezetett Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) eldöntötte: modern harci eszközökkel szerelik fel a román haderőt, és pályázatot írnak ki a 2002-ben Nagy-Britanniától vásárolt két harci fregatt korszerűsítésére.

A botrányról a Bursa című bukaresti pénzügyi-üzleti napilap pénteken közölt tényfeltáró írást. Néhány órával később az államelnök felszólította testvérét, hogy azonnal lépjen ki a szóban forgó cégekből, amit Mircea Basescu azonnal meg is tett.

Traian Basescu közleményben köszönte meg a sajtónak, hogy felhívta a figyelmét a „rendellenességre", és közölte: az ember könnyebben képes védekezni ellenségeitől, mint saját testvérétől. A testvér azonban túllihegte a fegyverkereskedelemmel történő szakítását. Közölte, hogy fogalma sincs, hogyan lett belőle a Defense Security and Intelligence Co. - DESINTCO SRL nevű vállalat 31 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője.

A román sajtó által lebuktatott fegyvervállalkozás sokba kerülhet Traian Basescunak, ha végül úgy dönt, hogy novemberben újabb államelnöki mandátumért ringbe száll. Basescu ugyanis 2004 őszén azzal nyerte el mandátumát, hogy az állami intézményekben felszámolja a korrupciót. Azóta azonban kizárólag más pártok politikusai ellen indítottak Bukarestben bűnügyi vizsgálatokat, az elnöki égisze alatt működő Demokrata Liberális Pártban az ügyészek korrupt politikusokat „nem találtak". Az ügyészeket és a bírókat Romániában az államelnök nevezi ki és menti fel.

Sokba kerülhet a román államfőnek testvére üzletelése
Basescu idén tavasszal Bukarestben. A székelyföldi autózás nem volt ilyen felhőtlen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.