Pénteken döntenek a románok Vona sorsáról

A magyar politikusok ne használják a választási kampányt arra, hogy a román alkotmányt és a jogállamiságot sértő kijelentéseket tegyenek, és viselkedjenek vendéghez méltóan – jelentette ki csütörtök esti sajtótájékoztatóján a román elnök.

Traian Basescu a Vona Gábor küszöbön álló kitiltása kapcsán beszélt erről. Elmondta, hogy a nap folyamán tárgyalt a nemzetbiztonsági intézmények és a külügyminisztérium képviselőivel a Jobbik-elnök ügyéről, a döntést a kormány jelenti be várhatóan pénteken.

A román elnök jelezte, hogy figyelmeztetése elsősorban azoknak a magyar politikusoknak szól, akik az április 6-i parlamenti választást megelőző kampányban „nagy számban” készülnek Romániába utazni.

„Az üzenjük nekik, hogy a román állam nem tűri meg az alkotmányt sértő nyilatkozatokat. Bárkit könnyedén kitoloncolhatunk a látogatása kellős közepén, ha nem tartja tiszteletben Románia törvényeit és alkotmányát” – figyelmeztetett a román elnök. Kérdésre válaszolva leszögezte: „Magyarellenes politikai játékot játszanak azok a magyar politikusok, akik eljönnek Romániába, és megmondják nekünk, hogyan szervezzük a közigazgatásunkat, mit módosítsunk az alkotmányban, és hogyan viselkedjünk a román állampolgárokkal, még ha azok a magyar etnikumhoz tartoznak is”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.