Basescu: a délkelet-európai országok segíthetik egymást a NATO- és az EU-csatlakozási törekvéseikben

A Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) országai segíthetik egymást a NATO- és EU-csatlakozási törekvéseikben - jelentette ki szerdán Bukarestben Traian Basescu román államelnök.

Basescu házigazda minőségében fogadta a román fővárosban a nemzetközileg nem intézményesített szervezethez tartozó tizenkét ország állam- és kormányfőjét. A bukaresti csúcstalálkozón a résztvevő országok közös nyilatkozatot fogadtak el, ami Basescu szerint azt jelenti, hogy a legutóbbi, ohridi sikertelen kísérlet után a regionális szervezet újból az EU hiteles partnerévé válhat.

A SEECP 1996-ban alakult Bulgária kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a térség országai között szorosabb és bizalmasabb együttműködés alakuljon ki. A szervezethez tartozik Románián és Bulgárián kívül Albánia, Görögország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Szerbia, Montenegró, Horvátország, Szlovénia, Törökország, és a Moldovai Köztársaság. A bukaresti csúcstalálkozón Koszovó meghívottként vett részt. A szervezetet a tagállamok felváltva irányítják soros elnökség keretében, ez a feladat hárult az idén Romániára.

Basescu örömmel nyugtázta, hogy sikerült elfogadni a közös nyilatkozatot, hiszen a bevezető beszédében úgy vélte, egy esetleges újabb kudarc az együttműködési folyamat csődjét jelentheti. Példaként a visegrádi országok együttműködését ajánlotta a résztvevők figyelmébe, amely - mint mondta - valamennyi tagját hozzásegítette a NATO- és EU-csatlakozáshoz, majd megértették, az integráció után is fontos, hogy közösen képviseljék térségük érdekeit.

Rámutatott: a közös nyilatkozat elfogadásával egyértelmű jelzést adnak a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcs előtt - amelynek napirendjén az unió bővítési folyamata szerepel - , hogy a délkelet-európai térség Európa-párti, és támogatja az unió bővítésének folytatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.