Bárzongorista az elnöki székben

Rock and roll és sör, élete két állandó díszlete közepette jelentette be elnöki aspirációit Leonardo Farkas Klein, a magyar származású chilei bányatulajdonos. A közimádatnak örvendő üzletembert több tízezren kérik, legyen az ország következő elnöke.

Lássuk csak, hogyan is ünnepeljek egy kerek évfordulót? Hmm... A Sheraton összes termét kibérelem, mert sokan szeretnek és mindenki szívesen töltené velem a negyvenedik születésnapomat. Szeretem a KC együttest, a Sunshine Band se rossz, de mégis DJ is kell, nehogy ellaposodjon a hajnali órákban a hangulat. New York a második otthonom, onnan hívok egyet. Chilében meghívót készíttetni snassz lenne, Olaszországban jobban értenek hozzá. Mit is írhatnék rá kedvcsinálónak... „Hagyd otthon hitelkártyád, hozz kényelmes cipőt, ajándékokat nem fogadok el”.

Ez a 2007-ben rendezett nem mindennapi születésnapi zsúr számos nemzetközi médium figyelmét felkeltette, így a 40 éves Leonardo Farkas Klein egyik napról a másikra közkedvelt sztárrá vált. A magyar származású üzletembert a Facebookon már több tízezren kérik arra, legyen Chile következő elnöke. És nem csak lobogó angyali fürtjei nyűgözik le a chilenókat. Egy magát önerőből a felső tízezerig küzdő ember nagyvonalúságával Farkas évtizedes karitatív tevékenységgel büszkélkedhet. Nemrég 450 ezer dollárt adományozott a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Teletónnak - írja az El País.

Úgy tűnik, Farkas enged a hívek rimánkodásának, és a minap bejelentette, hogy 2009-ben a balközép koalíció színeiben indul az elnökválasztáson. Ezután reménybeli politikushoz méltó populizmussal mind az 1800 jelenlévőt meghívta egy sörre.

Farkas, bár közgazdászként végzett a Santiago Egyetemen, első millióját Miami, New York és Las Vegas éjszakai bárjaiban zongorázta össze. Majd vízre szállt, és luxushajókon folytatta, mígnem hirtelen arab sejkek palotáiban nem találta magát. Huszonhét évesen elvette az amerikai Concord szállodalánc örökösét, Tina Friedmant, így felhagyott az éjszakai élettel és átnyergelt az ingatlanbizniszbe, ahol a celebritások körül sürgő-forgó üzletemberrel, Donald Trumppal találta szembe magát. Családja bányavállalkozását 1995-ben átvette és felvirágoztatta, és ma már 10 millió tonna vasat ad el évente, elsősorban Kínának.

Jótéteményei sora egyébként a Chile északi északi vidékén lévő vasbányákban kezdődött, ahol Farkas több tucat neki dolgozó családnak varázsolt tetőt a feje fölé és kiépítette a világhálót a legutolsó kis porfészekben is. Az aranyhajú Mátyás király a santiagói utcákon osztogatja vaskos tárcájából a zöldhasúkat és éles kritikával illeti a szegénység elleni küzdelemben tehetetlen kormányt. A The Clinic magazinnak adott interjújában karakánul elmondta, véleménye szerint minden üzletembernek jövedelme 10 százalékát kellene jótékony célokra fordítania, és nem tartana ott a világ, ahol most tart.

És hogy mivel üti el szabad idejét a self made man latin-amerikai félistene? Nos, 2010-es nyaralása 400 ezer dollárjába kerül, ugyanis feleségével az űrbe utaznak. Aligha fapados gépen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.