Barter-légvárak

Eldugult a lefolyó, de nincs pénze kifizetni a vízvezeték-szerelőt? Sebaj, az internetes barteroldalak segítségével könnyen találhat megoldást, feltéve, hogy van mit ajánlania cserébe a munkáért. A válság miatt újra divatba jön a cserekereskedelem.

„Manapság, amikor mindenki a pénz miatt aggódik, egyre nagyobb szükség van az internetes barteroldalakra. Fantasztikus, hogy készpénz nélkül is el lehet intézni egy csomó dolgot” – idéz a Washington Post egy brit férfit, aki a Swapaskill portál segítségével talált vízvezeték-szerelőt.

A globális gazdasági válság miatt kialakult likviditási hiány nemcsak a bankokat és az államkasszákat sújtja, hanem a családok költségvetését is megterheli. A pénzhiányban egyre többen igyekszenek csereszolgáltatással vagy áruval fizetni az igénybe vett szolgáltatásokért. Amerikától Új-Zélandon és Sri-Lankán át Nagy-Britanniáig virágzásnak indultak az internetes barter-adatbázisok. A csereoldalak jelentős forgalomnövekedésről számolnak be, a hirdetési portálokon megjelent barter-ajánlatok száma megkétszereződött.

A lehetőségek száma szinte végtelen. A kaliforniai SwapThing oldalán 3,4 millió árucikket és szolgáltatást hirdetnek. A HomeExhange.com segítségével felajánlhatjuk otthonunkat, és cserébe ingyen nyaralhatunk.

A kapitalizmus szelleme azonban a barter-világban is megjelent. A Washington Post beszámol egy brit férfi esetéről, aki 400 dolláros teherautóját kezdte hirdetni. A furgonért először egy jóval értékesebb sportkocsit kapott, amit aztán ismét cserére bocsátott. Egy év és 39 barter után most összesen több mint 30 000 dollárnyi vagyonnal rendelkezik, egyebek között egy felfújható légvárakat kölcsönző vállalat tulajdonjogával. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e, aki hajlandó pénzért bérbe venni a légvárakat. Légvárakat ugyanis általában magunk szoktunk építeni. Helyesebb is lenne a szóban forgó alkalmatosságokat gumivárnak vagy műanyagvárnak nevezni. Így talán jobban elkelnek az interneten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.