Barrosónál a magyar ügy

Április közepére kész lehet a bizottsági elemzés az alkotmánymódosításról Brüsszelben.

Az április 17-re tervezett európai parlamenti vitára készülhet el az Európai Bizottság a magyar alkotmány negyedik módosításáról szóló elemzése – valószínűsítette Andor László foglalkoztatáspolitikai EU-biztos újságíróknak csütörtökön Brüsszelben. Elmondta azt is, hogy José Ma­nuel Barroso (képünkön) EB-elnök „magához vonta” a magyar alkotmánymódosítás által érintett ügyek jogi vizsgálatát, és centralizálta a folyamatot. Ez történt többek között a foglalkoztatáspolitikai EU-biztos stábja által hónapok óta vizsgált „röghöz kötés” kérdésével is. Mint Andor kifejtette, a hallgatói szerződések rendszere elvi szinten bekerült az alkotmánymódosításba, s ez magasabb szintű politikai érzékenységet jelent.

Orbán Viktor és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az EB brüsszeli székházában 2013. január 30-án
Brüsszel, 2013. január 30. Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b) megigazítja a magyar zászlót, miután fogadta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke (j) az EB brüsszeli székházában 2013. január 30-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Lapunk kérdésére válaszolva Andor elképzelhetőnek tartotta, hogy – ha addigra elkészül az elemzés – maga Barroso, vagy Viviane Reding igaz­ságügyi biztos számol be az EP-ben a vizsgálat eredményeiről. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint ugyanakkor lehet, hogy csak április végére készül el az elemzés. Az Európa Tanácshoz tartozó velencei bizottság információink szerint mindeközben júniusra fogad el véleményt a negyedik alaptörvény-módosításról.

Azt más bizottsági forrás is megerősítette, hogy bár nincs határideje az alkotmánymódosítások jogi vizsgálatának, jó lenne, ha a bizottság tudna valami tartalmit hozzátenni az EP-vitához. Ugyanakkor több forrásból úgy tudjuk, a parlamentben visszafogott vitára készülnek, s a jelenlegi helyzet szerint nem várható ezen a plenáris ülésen Magyarországról szóló EP-határozat, mert ahhoz egyelőre nincs meg a szükséges támogatás. Másrészt az EP a Rui Tavares zöldpárti EP-képviselő vezetésével készülő, a magyarországi jogállamiságról és demokráciáról szóló jelentésre vár, hiszen arra hivatkozva tudnak majd megalapozott álláspontot elfogadni. A jelentéstervezet elvileg már április végére elkészülhet. 

Úgy tudjuk, a bizottság részéről egyébként értetlenkedés fogadta a negyedik alkotmánymódosítást: nehezen értik, hogy mikor már nyugvópontra került politikai téren Magyarország és az EU viszonya, akkor miért kell aggodalomra okot adó jogszabályokkal előrukkolni.

Eközben az Európai Bizottság a média szabadságáról és pluralizmusáról, illetve az audiovizuális médiát szabályozó hatóságok függetlenségével kapcsolatban indított nyárig tartó nyilvános konzultációkat. A kezdeményezés a Vaira Vike-Freiberga volt lett elnök vezette magas szintű tanácsadó csoport ajánlásain alapul, s arra koncentrál, hogy az EU-nak milyen szerepe lehet a sajtószabadság megvédésében. A másik konzultáció pedig kifejezetten csak a magas szintű csoport azon ajánlását vizsgálja meg, hogy az audiovizuális médiát szabályozó szerveknek, médiahatóságoknak függetleneknek kell lenniük. A konzultáció azt kérdezi, hogy lehetne-e jobban biztosítani a függetlenséget, ha ennek érdekében módosítanák az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet. A konzultációkat Dublinban bejelentő Neelie Kroes EU-biztos beszédében hazánkra is kitért, amikor közölte: a sajtószabadság kérdése még nem megoldott Magyarországon, mert az Európa Tanács ajánlásainak csak egy része valósult meg.

Mindeközben Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője ismét a hetes cikkelyben foglalt eljárás megindítására szólított fel véleménycikkében az EUObserver internetes hírportálon. A volt belga miniszterelnök szerint fel kellene függeszteni Orbán Viktor kormányának szavazati jogát. Verhofstadt szerint ezzel nemcsak a magyaroknak, hanem egész Európának tartoznak. Úgy véli, már nemcsak a kockázata áll fenn annak, hogy Magyarország megszegi a demokrácia, jogállamiság és alapjogok európai értékeit, hanem ezt rendszeresen meg is teszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.