Barroso levelet küldött Orbánnak

Az Európai Bizottság megismétli súlyos aggályait az alkotmány módosításával kapcsolatban.

José Manuel Barroso, az Európai bizottság elnöke a testület tájékoztatása szerint ma levelet küldött Orbán Viktor kormányfőnek, melyben megerősíti, hogy az első jogi elemzés alapján a bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a negyedik alkotmánymódosítás összeegyeztethető-e az uniós joggal és a jogállamiság elvével. 

Barroso elnök a levélben jelzi, hogy ha a folyamatban lévő jogi elemzést véglegesítik, a bizottságnak meg kell tennie a szükséges lépéseket, hogy kötelezettségszegési eljárásokat indítson ott, ahol szükséges.

"Nyomatékosan kérem Önt és a kormányt, hogy kezelje ezeket az aggályokat, és hogy határozott és egyértelmű módon oldja meg őket. Ez kétség nélkül Magyarország és az Európai Unió egészének érdeke" – zárja levelét Barroso.

A levél kitér arra, hogy a bizottságot különösen aggasztják azok a módosítások, melyek az Európai Bíróság által előírt bírságokra vonatkoznak, aggasztó az Országos Bírói Hivatal elnökének joga az ügyek áthelyezésére, és – ami még további vizsgálatot igényel – a politikai hirdetések közlésének korlátozására vonatkozó rendelkezések. 

Barroso a levélben utal arra, hogy az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság június 15-16-ára véglegesíti véleményét az alkotmánymódosításokról, s jelzi, szoros az együttműködés a két bizottság között. Barroso elnök elvárja a magyar hatóságoktól, hogy vegyék figyelembe ezt a véleményt, az Európai Unió és az Európa Tanács elveinek, szabályainak és értékeinek megfelelően kezeljék. 

Barroso elnök azt is kéri a magyar hatóságoktól, hogy kezdjenek politikai párbeszédet az Európai Parlamenttel, amely júniusban fogad majd el határozatot az alapjogok magyarországi helyzetével kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.