Barroso: az EU nem lesz szuperállam, de...

Nemzetek föderációja – ezt a képet vázolta fel politikai horizontként José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament előtt tartott strasbourgi beszédében. A EU-szerződést módosítani kell, de máshogy a verseny nem megy.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, ez nem jelent európai szuperállamot, de „demokrata föderáció” kell, amelyben a szuverenitás megosztásával a tagállamok és a polgárok is jobban képesek irányítani saját sorsukat. Barroso elismerte, ehhez módosítani kell majd az uniós szerződést, de a föderáció felé vezető úton vannak lépések, amelyek miatt nem kell hozzányúlni a dokumentumhoz. A globalizáció korában az EU nem tud lépést tartani a versennyel, csak ha megosztja a szuverenitást, és egységesen lép fel – figyelmeztetett a politikus.

Barroso szerint demokrata föderációra van szükség

Barroso azt is közölte, hogy 2014 közepéig kidolgozzák, hogy milyen jogi változtatások kellenek a föderáció felé történő átalakulásban. Addig pedig mélyítik a monetáris uniót (ennek egyik eleme a ma elfogadott egységes bankfelügyeleti javaslat), és a fiskális uniót is meg kell teremteni. Barroso jelezte, az unió jövőjével foglalkozó előzetes jelentést (melyet ő, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke állítanak össze) októberben a tagállamok vezetői elé viszik. Az EB elnöke emellett vitára szólított fel, amelynek arra kéne választ adnia, milyen legyen Európa.

Nem akarunk több falat – mondta Barroso, jelezve, hogy az integráció mélyítéséből senkit sem akarnak kizárni, és azt senkinek sem akarják kötelezővé tenni. De az EB elnöke azt is közölte, az integráció tempóját nem igazítják a leglassabb vagy a legvonakodóbb tagállamhoz. Figyelmeztetett arra is, nem engedhetjük meg, hogy a 2014-es európai parlamenti választásokat az EU-ellenes hangok határozzák meg. Mint mondta, a az EU-pártiak közömbössége veszélyes. – Nem szabad a nemzet védelmét a nacionalistákra és a populistákra hagyni – közölte Barroso, aki kifejtette: olyan Európában hisz, ahol az emberek büszkék a nemzetükre, de arra is büszkék, hogy európaiak. Mint mondta, meg kell erősíteni az európai szintű politikai pártokat.

Persze Barroso beszéde sem volt mentes a populizmustól, például amikor kijelentette: az EU nem lehet technokrata, bürokratikus, diplomata, sokkal inkább demokratikusnak kell lennie. Görögországról szólva az Európai Bizottság elnöke jelezte, az ősz fordulópont lehet. Szerinte a nehéz helyzetbe kerül országoknak kétséget kizáróan elkötelezettnek kell lenniük a reformok mellett, míg az erősebb országoknak szolidaritást kell mutatniuk.

Fenntartható növekedésre van szüksége Európának – folytatta Barroso, aki szerint európai munkaerőpiacot kell létrehozni, az oktatásra, az innovációra, a kutatásra és a proaktívabb kereskedelemre kell koncentrálni. Erős uniós költségvetést követelt, mondván az a befektetések és a növekedés serkentésének egyik eszköze. – Az európai szociális modell nem halott – utalt Barroso az Európai Központi Bank vezetőjének, Mario Draghinak korábbi kijelentésére. A portugál konzervatív politikus szerint a hatékony szociális védőháló nem akadálya a gazdasági növekedésnek.

Barroso beszédét szórványos taps kísérte a parlamentben. Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, a liberálisok vezetője szerint a meglévő struktúrákon belül kell mélyíteni az integrációt, nem kell föderációvá válnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.