Barroso üdvözölte a skót egységet

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek délelőtt kiadott közleményében üdvözölte, hogy a skót nép a függetlenséget elutasítva az Egyesült Királyság egységének megőrzése mellett tette le voksát az előző nap rendezett népszavazáson.

„Ez az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amelyért a bizottság is kiáll"– mutat rá közleményében a portugál politikus. 

A Skócia önállóvá válásáról tartott csütörtöki népszavazáson a résztvevők többsége elutasította a függetlenséget; a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint az uniópártiak előnye behozhatatlan.

A Skócia függetlenségének elutasítását hozó népszavazás eredményét péntek délelőtt Manfred Weber német európai parlamenti (EP-) képviselő, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójának elnöke is üdvözölte.

A skót szavazók kinyilvánították elkötelezettségüket a stabilitás iránt az Egyesült Királyságon és az Európai Unión belül - hangsúlyozta nyilatkozatában Weber, hozzáfűzve, hogy a stabilitás rendkívül fontos a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a szavazópolgároknak az akaratát, akik most Skócia függetlenségére voksoltak.

Manfred Weber egyúttal arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a skótok többségének Európa-párti nézeteit, és ennek megfelelő érzékenységgel képviselje az ő álláspontjukat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.