Barnier neve is forog a brüsszeli bizottság kapcsán

"Nagyon lehetségesnek" nevezték Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára brüsszeli és párizsi források a Le Monde című napilapnak.

A balliberális francia napilap péntek délután megjelent számának értesülése szerint a Jean-Claude Juncker megválasztása körül kialakult "nehézségek" miatt Barniernek megnövekedtek az esélyei. Noha Angela Merkel német kancellár hivatalosan továbbra is Junckert támogatja az Európai Néppárt jelöltjeként, a luxemburgi politikust nemcsak David Cameron brit és a Mark Rutte holland kormányfő, hanem Orbán Viktor magyar és Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök sem látná szívesen az elnöki tisztségben - emlékeztetett a lap.

A Le Monde szerint ez a négy vezető önmagában nem tudná megakadályozni Junker megválasztását, de Merkel mindképpen olyan személyt szeretne az Európai Bizottság élére, akit Nagy Britannia is támogat. Berlin számára ugyanis London biztosítja "a demokrácia és a nagy közös piac garanciáit". A kancellár ezért olyan személyt keres, amely sem sérti sem Cameront, sem az Európai Parlamentet, ahol Juncker más akadályokba is ütközhet, beleértve a néppárti frakciót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.