Bármit lelőhetnek a szírek

Feltéve, hogy nem repül másodpercenként 1300 méternél nagyobb sebességgel. Szíria Magyarország GDP-jének hozzávetőlegesen a felét produkálja, az oroszoknak köszönhetően mégis elképesztő méretű légvédelmet tart fenn. A köd továbbra sem oszlik a török Phantom lelövése körül.

Egy orosz katonai szakértő, Leonyid Százsin altábornagy szerint lehetséges, hogy a szíriai hadsereg korszerű, orosz gyártmányú, Pancir-Sz1E hibrid rakéta-gépágyú rendszerével lőtték le a török RF-4E Phantomot a múlt pénteken Szíria felett. „Évtizedekig oktatgattuk a szíriai légvédelmi tüzéreket, és meg kell mondanom, nem bizonyultak rossz tanítványnak” – tette hozzá. A gép orosz források szerint is nagyon alacsonyan repült a tenger felett, és vélhetően a Pancir-Sz1E 30 mm-es gépágyúja lövedékei, vagy a rakétái találták el. Egy másik ismert orosz szakértő, Ruszlán Puhov, a CASZT intézet igazgatója egyetért Százsinnal, és kizárja, hogy a Szíriának szállított két másik, orosz-szovjet gyártmányú légvédelmi rakétarendszer, a Buk-M1, vagy a Pecsora semmisíthette meg a szíriai légtérbe behatoló gépet. (Noha vélhetően igen jól értesültek, az orosz források hitelességét nyugaton megkérdőjelezik, mondván, Moszkvának sok ponton a NATO-val, a Nyugattal ellentétes nézetei vannak a szír polgárháborús helyzettel kapcsolatban.)

A történetnek vannak homályos pontjai, hiszen a nemzetközi jog (1982-as ENSZ Tengerjogi Egyezmény) 12 tengeri mérföldes (mintegy 22 kilométeres) felségvizet ismer el. Szíria viszont deklarálta, hogy felségvizei a parttól 35 tengeri mérföldig (mintegy 65 kilométerig) terjednek. A CIA Worldbook viszont azt írja, Szíriának is nemzetközileg elismert méretű, 12 tengeri mérföldes felségvizei vannak. Ha tehát a török gép 13 tengeri mérföldre (24 kilométerre) repült a szíriai partoktól – amit a törökök mondanak –, a szíriaiak értelmezése szerint akár szíriai felségterületek felett is haladhatott. A szíriaiak viszont azt mondták, a gép legfeljebb egy kilométerre a szír partoktól, a tenger felett repült, amikor rálőttek.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a TRT televízióállomásnak azt nyilatkozta, hogy a gép másodpercekre tévedt be a szíriai légtérbe, utána már 15 percig nemzetközi vizek felett repült, 13 mérföldnyire (24 km-re) a szír partoktól, amikor a szírek figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak, és a Phantom találatot kapott. Ugyancsak török források szerint alacsonyan, mintegy 100 m-en repült (a szíriaiak szerint még alacsonyabban haladt). Szíriának, bármilyen korszerű is a légvédelmi rendszere (amihez kétség nem fér), nincsenek olyan eszközei, amelyekkel a szárazföldről nagy valószínűséggel lelőhette volna a gépet (ha most a török verziót vesszük alapul). A parton lévő csöves légvédelmi tüzérség eleve kiesik, csak irányított rakéta jöhet szóba, ott viszont a két paraméter (kb. 24 km-re a parttól és max. 100 m magasan) nagyon valószínűtlenné teszi, hogy egyáltalán lelőhették volna a szírek. Szíria szerint a partról, Om al-Toyour térségében (a török határtól mintegy 20 km-re délre) felállított, de nem részletezett típusú légvédelmi rendszerük tüzelt a Phantomra.

A török légierő RF-4E Phantom harcászati felderítő gépei egy részét az izraeli IMI korszerűsítette, modern navigációs és felderítő rendszereket (szenzorokat) építettek bele, így a lelőtt gép feladata a határ mentén felderítőrepülések végrehajtása is lehetett. A törökök azt mondták, a gép a török radarokat tesztelte.

A Pancir-Sz1E a felszín felett 5-15 ezer méteres magasságban repülő gépek ellen hatásos, a rakétájának hatótávolsága 20 kilométer, míg a gépágyú hatásos maximális lőtávolsága négy kilométer. A rendszer automatikus üzemmódban működik, ütegben vagy önállóan (egy indító-modulként, amelyen 12 rakétaindító cső és két ikercsövű 30 milliméteres gépágyú fogja körül a célkövető radart.) Igen korszerű fegyverrendszer, tervezői állítása szerint gyakorlatilag képes lelőni majdnem mindent, ami nem repül másodpercenként 1300 méternél (több mint háromszoros hangsebességnél) gyorsabban, és legalább egytenyérnyi méretű, radar által érzékelhető felületet ad, vagyis elméletileg egy nagykaliberű tüzérségi gránátot, a legtöbb taktikai ballisztikus rakétát, irányított lövedéket, robotrepülőgépet, pilóta nélküli távirányított felderítő vagy csapásmérő repülőgépet és természetesen ember vezette repülőgépeket vagy helikoptereket.

A Pancir a Moszkvát védő négyelemű rendszer telepítés alatt lévő legkisebb tagja, feladata: megvédeni az Sz-400-as Triumf, Sz-300-as Favorit légvédelmi ezredeket – és a szupertitkos A-150 űr- és rakétavédelmi hadosztályt (amely a feltételezések szerint nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakétaelfogó rakétákkal is védi a legjobban őrzött orosz területet, a fővárost). Egy Pancir üteg már telepítve van, a másodikat őszre ígérik.

Szíriának van egyébként a világon a legtöbb, rendszerbe állított Pancir-Sz1E-je (több, mint magának Oroszországnak), és egy 2005-ös egyezmény értelmében jó néhányat átadhat (vagy már átadott) Iránnak.

Szíria légvédelme egyébként a régió legkiterjedtebb, legmodernebb rendszere. A Magyarország GDP-jének hozzávetőlegesen a felét produkáló közel-keleti állam elképesztő méretű légvédelmet tart fenn, csak a légvédelmi csapatok létszáma csaknem háromszorosa a teljes magyar hadseregének, és felszereltsége is korszerűbb. Alapvetően orosz rendszerei, köztük állítólag Sz-300-asai is vannak, ilyen nagy teljesítményű fegyverekkel régiónkban csak két NATO-szövetségesünk, Szlovákia és Bulgária rendelkezik.

Török F4-es gépek gyakorlatozás közben - egy ilyen vadászt lőtt ki a szíriai légvédelem
-UNDATED FILE PHOTO- Two Turkish military F4 jets, similar to those pictured in this undated file photo, crashed in southeastern Turkey January 10, 2002, but the pilots escaped uninjured officials said. [Four pilots were rescued safely, a local government official told Reuters. The planes were flying over Malatya for training flight but there was no information on why they went down.]
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.