Bármikor beüthet az új válság

Noha Portugáliában és Görögországban is súlyos a helyzet, az EU kezd rájönni, hogy nincs egyféle gyógymód, lélegeztetőgépre pedig még sokáig szükég lehet. Úgy tűnik, Lisszabonnak az eddigi 78 milliárd eurón felül még egy pénzügyi mentőcsomag kell.

Újra fellángolhat az euróválság: ettől tartanak most az EU-ban, miután Görögországban és Portugáliában is politikai-gazdasági bizonytalanság alakult ki. Csak látszólag megnyugtató hírek érkeznek a két déli tagállamból. A portugál kormánypártok kedden azzal biztatták a köztársasági elnököt, hogy mégsem omlik össze a koalíció – de majdnem ez történt. A görögök pedig fellélegeztek, hogy átutalják nekik a mentőcsomag következő részletét – ám csak több adagban „csepegtetve”, hogy ezzel is ösztönözzék a reformok végrehajtását.

Jose Manuel Barroso ismerteti a bizottság döntéseit
European Commission President Jose Manuel Barroso gestures as he addresses a news conference in Brussels May 29, 2013. The European Commission has given France, Spain, Poland, Portugal, the Netherlands and Slovenia more time to reduce their budget deficits to within EU limits, cementing a shift in focus from austerity. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS)

– Noha mindkét országban súlyos a válság, nincs azonos gyógymód: az EU is megértette, hogy a „one size fits all” (mindenkire egy méret) típusú válságkezelés nem működik. És arra is rájöttek a nemzetközi hitelezők, hogy a szerkezeti változásokhoz jóval több időre, nyolc-tíz évre van szükség. Akkor viszont hosszabb távon is kell valamilyen lélegeztetőgép – mondta lapunknak Inotai András, az MTI Világgazdasági Intézet volt igazgatója. A napokban főként Portugália kapcsán merült fel, hogy újabb pénzügyi mentőövvel kellene támogatni (eddig 78 milliárd eurót kapott). Ezt a forgatókönyvet a közgazdász is reálisnak nevezte, ugyanakkor hozzátette: az eddiginél hosszabb kifutású programot kellene kidolgozni, elszakadva az eddigi „ha ezt elvégzed három hónap alatt, átutalom a következő összeget” hozzáállástól.

Szomorú hasonlóságból egyre többet produkál Görögország és Portugália. Előrehozott választásokról szólnak a találgatások Athénban és Lisszabonban is, mivel a sorozatos megszorítások és a kormány csökkenő népszerűsége mindkét helyen megtépázta a koalíciót. A legkisebb görög kormánypárt (Demokratikus Baloldal) nemrég ki is lépett, így a konzervatív Új Demokrácia és a szocialista Paszok szövetségének ma már csak háromfős többsége van a parlamentben. Portugáliában végül úgy sikerült megmenteni a koalíciót, hogy a kisebbik kormánypárt (CDS-PP) vezetőjét kinevezték miniszterelnök-helyettesnek, aki a trojkával (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) tartja a kapcsolatot.

– Hasonló pályán halad a két ország a válságba jutás módja és a krízis kezelése szempontjából is – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Felelőtlen költségvetési gazdálkodás, strukturális problémák, túlburjánzó bürokrácia: íme néhány közös pont. S bár a mentőcsomagok mindkét tagállamban hoztak eredményeket (Görögországnak 110, majd 130 milliárd eurós mentőövet szavaztak meg), és a költségvetési hiány is jelentősen csökkent, az érem másik oldala a piacok bizalomvesztése, a gazdasági recesszió és az egyre magasabb munkanélküliség.

Ami a különbségeket illeti, Portugáliában legalább kiépült némi bedolgozó ipar (autógyártás, műanyagipar, petrolkémia), Görögországban ez hiányzik. Inotai András szerint a portugálokat két fejlemény is tönkretette. Egyrészt a berlini fal leomlása után a tőke inkább Kelet-Közép-Európába ment, amelyet nemcsak az alacsonyabb bérszínvonal, hanem a képzettebb munkaerő is versenyképessé tett. Márészt a 2000-es években a kínai konkurencia elsöpörte a portugál árukat, az alacsony feldolgozottságú termékeket nem lehetett többé eladni.

A közeljövő nagy kérdése, hogy a trojka milyen ütemű átalakulást vár a két déli EU-tagállamtól. Az eddigi reformok elkerülhetetlenek voltak, ahogy Gálik Zoltán fogalmazott, inkább a sebességgel akadtak gondok: most legfeljebb az ütemezésen lehet lassítani. – Az élősködő bürokrácia, a hatalmasra duzzadt állami szektor, a 13. és 14. havi fizetés: mindez tarthatatlanná vált. A válság csupán kikényszerítette a változásokat – hangsúlyozta.

Az euróövezetet össze kell tartani – ezt jelölte meg az elsődleges célként Inotai András. A görögök és a portugálok további megsegítése már csak azért is elengedhetetlen, hogy megakadályozzák a válság átterjedését Spanyolországra, Olaszországra és Franciaországra. A Világgazdasági Intézet egykori igazgatója Franciaországot minősítette a legkritikusabbnak: szélesedik a szakadék Berlin és Párizs között, a francia válságkezelés egyre inkább eltér a némettől. – Lehet persze ragaszkodni a 35 órás munkahéthez, de ebből sosem lesz versenyképesség – jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.