Bárki javaslatot tehet Verespatakkal kapcsolatban

Honlapot hozott létre a román parlamentnek a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházást vizsgáló különbizottsága, abból a célból, hogy minél többen javaslatot tegyenek a beruházást elősegítő törvénytervezettel kapcsolatban.

A román nyelvű honlap a www.comisiarosiamontana.ro címen érhető el, és hétfőn már üzemelt. Darius Valcov, a különbizottság szociáldemokrata párti elnöke elmondta, hogy a honlapon megtalálható maga a törvénytervezet, valamint minden olyan engedély, amely a bizottság rendelkezésére áll.

A honlapon bárki javaslatokat tehet Verespatak jövőjére vonatkozóan, valamint észrevételeket fogalmazhat meg a törvénytervezettel kapcsolatban.

A testület meghallgatta Daniel Barbu kulturális minisztert, aki elmondta, hogy a beruházó vállalta: 70 millió eurót fordít a helyi épített örökség megőrzésére, és ebből 32 millió eurót már beruháztak. A miniszter ugyanakkor elmondta: egyetlen román állami hatóság sem tudja igazolni, hogy valóban megtörtént ekkora értékű beruházás, mert ilyen szakvizsgálatot nem végzett senki, de a miniszter szerint "szabad szemmel is látható", hogy a beruházó felújított olyan verespataki házakat, amelyek a tulajdonában vannak.

A különbizottság hétfőn arról határozott, hogy meghívja meghallgatásra a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) képviselőit is. Valcov szerint a bizottság elsősorban azt akarja tisztázni, hogy megalapozottak-e azok a gyanúk, amelyek a beruházó fizetésképtelenségére vonatkoznak. A beruházást ellenző civil szervezetek szerint ugyanis a vállalat nem rendelkezik elegendő pénzzel a költséges beruházás finanszírozására.

A román parlamentben azt követően állítottak fel különbizottságot, hogy a kormány augusztus végén a parlament elé terjesztette a Verespatakon tervezett bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.