Bárdos Gyula lesz az MKP államfőjelöltje

Bárdos Gyula éveken át parlamenti frakcióvezetője, majd a párt Országos Tanácsának elnöke volt. Jelenleg a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szervezetének, a Csemadoknak az elnöke. A Híd meggondolatlan lépésről beszél.

Az MKP elnöksége Bárdos Gyulát javasolja köztársasági elnökjelöltnek. Az indítványt Országos Testületünknek kell december 14-én jóváhagynia – jelentette be Berényi József. Megkeresésünkre a Magyar Közösség Pártjának elnöke elmondta:ezzel a döntéssel azt kívánják hangsúlyozni, hogy Szlovákia egyenragú állampolgárai vagyunk, akik szabadon kívánnak élni az ország alaptörvénya által szavatolt lehetőségekkel – közölte. Megerősítette azt az értesülésünket is, amely szerint a szlovákiai magyar párt vezetősége eredetileg Bauer Editet vagy Csáky Pált kívánta megnevezni, ám mindketten azt közölték, hogy szeretnének indulni az ugyancsak jövő tavasszal sorra kerülő európai parlamenti választásokon.

Bárdos Gyula a rendszerváltás óta aktív szereplője a felvidéki közéletnek. Éveken át az MKP parlamenti frakciójának vezetője, majd a párt Országos Tanácsának elnöke volt. Jelenleg a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szervezetének, a Csemadoknak az elnöke.

Érdeklődésünkre Bugár Béla meggondolatlan lépésnek nevezte ezt a döntést, amellyel tovább gyengíthetik annak a jelöltnek az esélyeit, akinek van bizonyos empátiája és jóindulata nemzeti közösségünk gondjai és jövője irán. – Pavol Hrusovskýra gondolok, akit a Híd támogat, mert meggyőződésünk szerint az immár egy tucatnyi jobboldali, illetve független induló közül csak ő lenne képes államférfiként politizálni, mert kellő empátiával és jóinulattal viseltetik nemzeti közösségünk gondjai és jövője iránt. Kellő összefogás eredményeként legyőzhetné a kormánypárti Smer-SD jelöltjét, aki valószínűleg Robert Fico lesz. Ha viszont ő a szétszavazások miatt nem jut be a második fordulóba, akkor könnyen előfordulhat, hogy ott már a szlovákiai magyarok szempontjából két nagyon rossz szlovák jelölt közül nem lesz kit választanunk – mutatott rá a Híd elnöke, aki még bízik abban, hogy az MKP Országos Tanácsa alaposan megfontolja a végső döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.