Barbie után szabadon: náci bábukat árulnak Csehországban

Háborús bűnös náci vezetőket - Adolf Hitlert, Heinrich Himmlert vagy Reinhard Heydrichet - ábrázoló élethű bábukat kezdtek árulni egy csehországi szaküzletben. Történészek és politológusok szerint ez a fajta üzlet bírálható, de nehéz törvénytelennek minősíteni.

A Barbie baba nagyságú és típusú bábuk élethűek, beleértve különféle öltözetüket és felszerelésüket is - közölte a cseh közszolgálati rádió hétfőn. Bár az ilyen bábuk árusítása több európai országban törvénybe ütköző lenne, csehországi árusításuk jogszerű - állították a rádió által megszólaltatott jogászok. Egybehangzó véleményük szerint bűncselekményről, törvénysértésről csak akkor lenne  szó, ha a bábukat a nácizmus népszerűsítésének vagy támogatásának szándékával árusítanák. A csehországi üzletek tulajdonosai állítják: a bábukat a II. világháború jelentős személyiségeit ábrázoló kollekció részeként árusítják, s szó sincs a nácizmus támogatásáról vagy népszerűsítéséről.

Erkölcsi, etikai szempontból a náci fejesek figuráinak árusítását én sem találom egészen helyénvalónak. Szállítóink azt mondják, hogy a II. világháború minden fontos alakját megformálták és piacra dobták - nyilatkozta a rádiónak Matej Pecka, az egyik üzlet tulajdonosa. Üzletében több náci fejes figurája is kapható. Köztük van Reinhard Heydrich, a háború alatti Cseh-morva Protektorátus véres kezű vezetője is, akit ellenállók gyilkoltak meg Prágában. Pecka egyébként azt mondta, hogy Heydrich figurája rövidesen eltűnik az üzletéből.  Eddig három darabot kaptunk, mindhármat megrendelték. A közvélemény reagálása azonban nem egészen pozitív. Valószínűleg nem rendelünk többet - fejtette ki. Cseh történészek és politológusok szerint ez a fajta üzlet bírálható, de nehéz törvénytelennek minősíteni.

A háború óta hetven év telt el. A tények tények maradnak, a negatív személyiségeket sem lehet eltávolítani a történelemből - vélekedett Miroslav Mares politológus, a szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó ismert cseh szakértő. Miután modellekről van szó, amelyek történelmi tényeket tükröznek, erkölcsi szempontból sem látok semmi kivetnivalót. Még akkor sem, ha ez nem mindenkinek tetszik - szögezte le Mares.

A gyűjtőket kiszolgáló cseh üzletekben Winston Churchill, Sztálin, de a II. világháborús szovjet és japán hadsereg volt ismert parancsnokainak a figurái is kaphatók. Mindegyik dobozon megtalálható az illető rövid életrajza, illetve az, hogy mit tett, mit követett el életében. A szövegek végén szerepel az is, hogy a gyártó elhatárolja magát az illetők tevékenységétől, s hogy a bábuk kizárólag gyűjtők igényeit szolgálják ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.