Barbie-t is bevetette a nyugatnémet hírszerzés

Új tabu dőlt meg a német közélet háború utáni nácitlanításával kapcsolatban: mint a Spiegel írta, Klaus Barbie-nak, az egykori lyoni mészárosnak nemcsak hogy a hollétéről tudott a nyugatnémet hírszerzés, de még foglalkoztatta is a Klaus Altman álnéven 1951-ben Bolíviába menekült férfit.

A BND 1966 tavaszán szervezte be Barbie-t, aki több mint harminc jelentést küldött rövid idő leforgása alatt. Hogy pontosan miről jelentett, azt egyelőre nem tudni, de a BND rendszeresen fizetett neki. Barbie-nak körülbelül egy év munka után intettek búcsút, mert attól tartottak, hogy az ellenséges titkosszolgálatok felfedezik múltját - vagyis a náci háborús bűnök a német szervek előtt egyáltalán nem voltak titokban. (Barbie 1942-ben lett a rettegett Gestapo vezére Lyonban: az ő feladata volt megtörni a francia ellenállást, amelynek egyik emblematikus figuráját, Jean Moulint ő tartóztatta le és kínoztatta halálra. Bizonyítékok támasztják alá azt is, hogy saját kezűleg kínzott és ölt meg zsidókat, akik közül sokan Auschwitzba kerültek; Barbie-t mintegy négyezer ember haláláért teszik közvetlenül felelőssé.)

A lyoni mészárost 1983-ben adták ki a francia hatóságoknak, akik korábban távollétében már halálra ítélték. Végül 1991-en börtönben halt meg. A most nyilvánosságra került BND-iratokból egyébként az is kiderül, hogy a nyugatnémet hírszerzés igen jól értesült volt más ügyekben is: Eichmann tartózkodási helyéről a feltételezettnél jóval korábban értesültek az izraeli ügynököktől. A BND iratait jelenleg négy német történész vizsgálja, nincs kizárva, hogy ezután is kulcsfontosságú dokumentumok kerülhetnek a nyilvánosság elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.