Barátból lett Erdogan főellensége

A puccskísérletet a török elnök arra próbálja felhasználni, hogy végleg felszámolja az úgynevezett gülenista mozgalmat. Az elnevezés Fethullah Gülen, a 75 éves, önkéntes száműzetésben élő iszlám hittudós nevéből származik, aki jelenleg a „főellenség” a török vezetés szemében. Pedig Gülen sokáig állt Erdogan mellett, s kapcsolataival és híveinek hatalmas táborával segítette hatalomra jutni az elnök pártját.

Fethullah Gülen segítette hatalomra Erdogant, ma már boszorkányüldözés folyik emberei ellen
Reuters

Gülent a nyugati sajtóban mérsékelt iszlám gondolkodóként jellemzik, aki a vallásközi párbeszéd híve és neoliberális gazdasági nézeteket vall. Támogatja az ország EU-csatlakozását, kiáll az amerikai szövetség mellett, és mérsékelten Izrael-barát. Tizenhét éve él az USA-ban, egy pennsylvaniai birtokon. Ez szervezetének, a Hizmetnek (Szolgálat) a központja is. Évtizedek óta hirdeti az iskoláztatás és a tudományos kutatás fontosságát. A Hizmet ezernél több iskolát alapított szerte a világban. Gülenista szervezetek működnek sok helyen a világban, Magyarországon is.

Nem naiv feltételezés, hogy a török üzleti világ és a gülenista szervezetek között ennél mélyebb kapcsolat is létezik. Törökországban például övék volt a legnagyobb példányszámú lap, több tv-csatorna és egy bank is. Ezeket a hatalom az elmúlt években megszállta és elvette tőlük. Gülen befolyása alatt állónak tartják a legnagyobb munkaadói szervezetet is. Törökországban a Hizmet fontos bázisa, káderképzője volt az egyetemi tanulmányokra felkészítő tanfolyamok hálózata. Egyetemi kollégiumokat is működtettek. Az ezredfordulóra a Hizmethez kapcsolódó személyek kulcs-szerepet kaptak a rendőrségnél, az ügyészségnél, az állami hivatalok egy részében.

Gülen emberei lehettek – feltételezik – azok a rendőrök és ügyészek, akik megkonstruálták az úgynevezett Ergenekon-ügyet is. Az ügy kirobbanásakor a kormány katonai vezetőket, professzorokat, újságírókat vádolt meg azzal, hogy török nacionalista, kemálista összeesküvéssel akarják megdönteni a kormányt. Később elindították a koncepciós per katonai változatát is, Pöröly fedőnévvel. Eszerint a hadsereg arra készült, hogy egy hadgyakorlat ürügyén összecsapást provokáljon Görögországgal, majd megdöntse a kormányt.

Dokumentált tény, hogy még Erdogan szövetségeseként Gülen tudatosan akarta megfelelően vallásos személyekkel lecserélni a világi elitet. Ezek a káderek jól jöttek az AKP-nek, Erdogan pártjának. Több gülenista került be a parlamentbe is az AKP listáiról. A kapcsolat azonban megromlott, ahogy Erdogan „elszabadult” a gülenista gyámság alól. Gülen ellenezte az arab tavaszban játszott török szerepet, helytelenítette Erdogan Izrael-ellenes fordulatát. A parlament válaszul egy törvénnyel megszüntette az egyetemi előkészítő  magániskolákat. Az ellencsapás sem maradt el: 2013 decemberében a rendőrség és ügyészség több Erdogan-közeli politikusra, köztük miniszterekre is lecsapott. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Erdogan fiát is letartóztassák. Erdogan ekkor üzent hadat Gülennek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.