Barak: A Hezbollah háromszor olyan erős

2006 óta megháromszorozta tűzerejét a libanoni Hezbollah, mondta az izraeli védelmi miniszter, aki erősen bírálta Bejrútot, mert az kiegyezésre törekszik a síita szervezettel. A palesztin Hamasszal továbbra is tűzszünetre törekedne a Munkapárt vezetője.

Megháromszorozta tűzerejét a Hezbollah síita libanoni szervezet 2006 nyara, a második libanoni háború óta – jelentette ki hétfőn Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, aki megtorlásokkal fenyegette meg a libanoni államot egy esetleges újabb konfliktus esetére. Barak szerint a síita szervezet rakétái elérnének a délen fekvő Dimonáig is, ahol Izrael nukleáris központja található. A védelmi miniszter közölte: a libanoni szervezet 42 ezer rakétát birtokol, a háború előtt 14 ezerrel rendelkezett.

Barak arra figyelmeztetett parlamenti felszólalásában, hogy a Hezbollah manőverei a Litani folyótól délre veszélybe sodorhatják Libanont. De a miniszter tovább ment. „A Hezbollah integrálódása a bejrúti kormányba egy esetleges konfliktus esetén mélyreható támadásoknak teszi ki Libanont és infrastruktúráját” – mondta Barak. A Hezbollah most része a nemzeti egységkormánynak, sőt vétójoggal rendelkezik a kabinetben. Barak azt is közölte, hogy a 2006-os háborút lezáró 1701-es ENSZ-határozat a valóságban nem működik.

A védelmi miniszter Iránról sem feledkezett meg. Mint mondta, Irán „megfékezésével” kapcsolatban Izrael nem vet el semmilyen lehetőséget, és – nyilván Barack Obama megválasztott elnöknek üzenve – azt javasolja, mások se zárjanak ki semmit.

Az izraeli vélelmi miniszter ugyanakkor továbbra is  támogatásáról biztosította a gázai övezeti fegyverszünetet a térséget ellenőrző Hamasz iszlamista szervezettel. Barak szembeszállt bírálóival, akik nagyszabású gázai hadjáratot követelnek, mert nem szűnnek meg a Gázából érkező Kasszam-rakéták. Mint mondta, Izrael nem lesz egyetlen Kasszam-rakéta túsza. – Egy gázai művelet nem gyorsítaná fel Gilad Salit hazatérését sem – utalt a védelmi miniszter a több mint két éve palesztin szélsőségesek kezén lévő izraeli katonára.

A védelmi miniszter azt tanácsolta az egyszeri, kemény csapást sürgetőknek, hogy gondoljanak a 2006-os libanoni háborúra, ami szintén elsietettnek bizonyult. Az átmeneti gázai tűzszünet Barak szerint lehetőséget nyújt Izraelnek, hogy Iránra, Szíriára és a Hezbollahra koncentráljon. Ehud Barak áll egyébként a közvélemény-kutatások szerint most harmadik helyet szerző Munkapárt élén. Február 10-én előrehozott választások lesznek Izraelben, és a pártvezető kemény szavai jól jöhetnek a szavazatok begyűjtésekor is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.