Barack Obama: Trayvon Martin én is lehettem volna

Az amerikai elnököt 35 évvel ezelőtti önmagára emlékezteti a floridai Sanfordban tavaly meggyilkolt fekete tinédzser.

„Trayvon Martin én is lehettem volna... 35 évvel ezelőtt” – pénteken először, és nem is akárhogyan nyilvánított véleményt Barack Obama amerikai elnök a tavaly februárban meggyilkolt fekete tinédzser gyilkosának, a 29 éves polgárőr George Zimmermannak a felmentéséről. Obama hat nap hallgatás után, egy váratlanul összehívott washingtoni sajtótájékoztatóra tartogatta a mondatot, amely még borítékolhatóan hatalmas vitákat fog kiváltani az Egyesült Államokban. Az elnököt már tavaly is rengetegen bírálták, főleg konzervatív körökben, pedig akkor egy kevésbé éles párhuzammal „csak” azt találta mondani, ha fia lett volna, úgy nézne ki, mint Martin.

Obama most még ennyire sem fogta vissza magát: az elnök Zimmerman felmentése kapcsán ma arról beszélt, az Egyesült Államokban „nagyon kevés afroamerikai van”, aki ne hallotta volna, hogyan csukódnak a kocsiajtók csak azért, mert átmegy az úttesten. Nagyon kevés afroamerikai van – folytatta –, „aki egy liftben ne tapasztalta volna, hogy a nők magukhoz szorítják a táskájukat, csak azért, mert ő is beszállt, és „lélegzetvisszafojtva várják”, hogy kiszállhassanak végre. „Amögött a felháborodás mögött, amelyet az afroamerikaiak a gyilkosság miatt éreznek, ott vannak ezek a tapasztalatok, egy történelem, amelyik nem megy el” – fogalmazott. Obama elárulta, ilyesféle diszkriminációban neki is volt része, például akkor, amikor egyszer bevásárolni indult, az utcán pedig elkezdték követni csak a bőrszíne miatt. Mindez – fűzte hozzá – az afroamerikaiak körében hozzájárul ahhoz az érzethez, hogy ha egy fehér tinédzser lett volna az áldozat, máshogy ér véget az ügy.

Zimmerman tavaly február 26-án nyílt utcán lőtte le Martint, akinek minden bűne talán csak az volt, hogy a fejére húzta a pulóvere kapucniját, amikor esőben kiugrott cukorkáért egy közeli boltba. Az éppen járőrszolgálaton lévő Zimmerman állítása szerint rosszat sejtve hívta a rendőröket, és bár azt mondták neki, hogy ne kövesse a tinédzsert, amikor megérkeztek, Martin már holtan feküdt, mellkasán egy lőtt sebbel. Zimmerman a vallomásában azt állította, hogy Martin rátámadt, ő pedig önvdelemből végzett vele. Erre egyébként volt lehetősége, Floridában ugyanis hatályban van egy vitatott törvény, a stand your ground, amely kimondja, hogy ha valaki közvetlen életveszélyben érzi magát, önvédelemből akár ölhet is.

A hatósági eltussolási kísérletekkel szegélyezett ügy hatalmas vitákat váltott ki az Egyesült Államokban a faji diszkriminációról és a fegyverviselésről. Zimmermant a hat nőből álló sanfordi esküdtszék egy nap gondolkodás után, múlt szombaton mentette fel a gyilkosság vádja alól, ami néhol zavargásokba torkolló tüntetésekhez vezetett az Egyesült Államok több nagyvárosában is. Zimmerman rengeteg halálos fenyegetést kapott arra az esetre, ha felmentéssel végződik a per, a jogvédő szervezetek pedig jelezték, szövetségi vizsgálatot és polgári pert akarnak az ügyben. Hogy ebből lesz-e valami, az még nem világos: Eric Holder igazságügyi miniszter egyelőre csak annyit mondott, az Obama-adminisztráció szeretné, ha azok a szövetségi államok, amelyekben hatályban van, felülvizsgálnák a maguk stand your ground törvényét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.