Barack Obama esete a nemi erőszakkal

Az amerikai elnök sportolók és zenészek társaságában igyekszik felhívni a figyelmet az amerikai campusokon egyre gyakrabban tapasztalt nemi erőszakra. Barack Obama elsősorban a férfiakhoz intézte szavait, és arra kérte őket, ne tétlenkedjenek, ha erőszak szemtanúi.

„Még manapság sem szólalunk fel olyan hangosan a nemi erőszak ellen, mint ahogy kellene. Kifogásokat keresünk és elfordítjuk a fejünket" – mondta Barack Obama a Fehér Házban, ahol péntek este útjára indították a „Rajtunk múlik" (It's On Us) névre keresztelt kampányt, amelynek célja, hogy buzdítsák a fiatal férfiakat: ha zaklatás vagy erőszak szemtanúi, avatkozzanak közbe. A kampány webes felületén a férfiak online is ígéretet tehetnek arra, hogy nem lesznek tétlen szemlélők, ha életük során ilyesmit tapasztalnak.

„Rajtunk múlik, hogy elutasítjuk-e vagy csöndben megtűrjük az erőszakot, és, hogy elutasítjuk-e vagy elfogadjuk az elfogadhatatlant" – tette hozzá az elnök, aki külön szólt a férfiakhoz, arra kérve őket, hogy „adják meg a nőknek a nekik kijáró tiszteletet, ismerjék fel a zaklatást, és akadályozzák meg."

A Fehér Ház közleménye szerint kifejezetten azért vették célba a fiatal férfiakat, mert kutatások bizonyítják, hogy gyakran nem akarnak beszélni arról, ha erőszakot látnak, mert úgy vélik, hogy a férfiak általában elfogadják ezt.

BBC coloradói tudósítója szerint nem csoda, hogy a Fehér Ház is az ügy mellé állt, hiszen a kontinensnyi országban közel 20 millió főiskolás és egyetemista van, és az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentettek ilyen eseteket. Becslések szerint minden ötödik amerikai nőt bántalmaznak szexuálisan az egyetemi évek alatt. Az utóbbi időben nyilvánosság elé állt áldozatok közül többen is arra panaszkodtak, hogy az oktatási intézmények nem kezelik megfelelően a helyzetet, és inkább szemet hunynak, nehogy országos botrányba keveredjenek.

„Boulderben (Colorado) több történetet is hallottam bántalmazott nőkről. Nem nehéz ilyen sztorira bukkanni" – írja a BBC szakértője, aki szerint sokan a féktelen bulikat, az alkoholt és a hímsoviniszta légkört okolják azért, hogy ilyesmi megtörténhet az egyetem óvónak szánt falai között. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.