Bányásztragédiák Kolumbiában és Mexikóban

Kolumbiában arany-, Mexikóban ezüstbányászok vesztették életüket baleset következtében.

A délkelet-kolumbiai Narino tartományban, az ecuadori határ közelében egy illegálisan működő aranybányában helyi idő szerint péntek dél körül földcsuszamlás oltotta ki öt bányász életét, további hét pedig megsérült. A bánya egy nehezen megközelíthető, erdős helyen fekszik, csak vízi úton vagy helikopterrel lehet odajutni. A sérülteket a hadsereg helikoptereivel szállították Pasto városba, a tartomány székhelyére - közölte a tartományi kormányzat.

Egy héten belül ez már a második bányaszerencsétlenség. A nyugat-kolumbiai Choco tartományban ugyancsak egy aranybányában történt baleset, amelynek következtében három ember vesztette életét. Tavaly január és szeptember között Kolumbiában 71 bányász halt meg balesetben, további 51 pedig megsérült. A bányaipar a kolumbiai gazdaság egyik húzóágazata, a hazai össztermék 2,3 százalékát állítja elő.

Mexikó északi részén, San Luis Potosí szövetségi államban öt ezüstbányász életét követelte egy baleset csütörtökön este. A helyi hatóságok beszámolója szerint feltehetően a biztonsági intézkedések hiányosságai miatt történt tragédia: az első adatok szerint leszakadt egy teherfelvonó, amelyet elvileg kizárólag a nyersanyag szállítására használhatnának, de ehelyett bányászok voltak rajta. A nemzeti emberjogi bizottság - egy állami szövetségi szerv - közölte, hogy vizsgálóbiztosokat küld a helyszínre a baleset okainak feltárására, illetve az áldozatok családjának megsegítésére. Civil szervezetek évek óta bírálják a mexikói bányavállalatokat, mert a biztonság rovására elhanyagolják a befektetéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.