Bankot raboltak a tálibok

Fegyveresek megszálltak szerdán egy bankot Kabul belvárosában. A rendőrök tűzharcban megölték őket. Kabult ellepték a biztonsági erők, a kormány felszólította a bel- és külföldi médiát, hogy a csütörtöki elnökválasztás alatt ne adjon hírt az erőszakos cselekményekről, amelyek elijesztenék a polgárokat a szavazástól.

Miután a támadók megszállták az épületet, a rendőrség körülzárta és megrohamozta azt.

- Megöltünk három támadót a bankban. Tálibok voltak - közölte a kabuli bűnügyi rendőrség parancsnoka. A rendőrök a fegyveresekkel vívott tűzpárbaj után átkutatták az épületet.

A bankfiók az épület földszintjén található, a felsőbb szintek üresek. Az épület az elnöki palotától mindössze néhány száz méterre van. A kihallatszó lövések és robbanások közben rendőrségi és mentőautók jelentek meg a helyszínen - jelentette egy tudósító. Egy másik riporter látta, amint két holttestet elszállítottak.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője már rögtön a bank megszállása után jelentkezett, és azt állította, hogy húsz, öngyilkos merényletre készülő harcosuk érkezett szerdán Kabulba, közülük négyen (egy másik jelentés szerint azt mondta, öten) a bankot támadták meg. A támadókon robbanómellény van - tette hozzá.

Egy pontosabban meg nem nevezett rendőrségi forrás szerint közönséges körözött bűnözők támadták meg a bankot.

Afganisztánban csütörtökön lesz az elnökválasztás, és a tálibok az elmúlt időszakban megsokszorozták támadásaik számát, hogy elriasszák az embereket a szavazástól. Emiatt Kabult ellepték a biztonsági erők.

A bankrablás helyszínén az újságírók csak nagy távolságból nézhették az eseményeket. Ennek előzménye, hogy a kormány kedden felszólította a bel- és külföldi médiát: a csütörtöki szavazás alatt ne adjon hírt az erőszakos cselekményekről, amelyek elijesztenék a polgárokat a szavazástól, illetve maradjon távol az esetleges támadások helyszínétől. A független afgán újságírók szövetsége (AIJA) tiltakozott a felszólítás ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.