Bangladesi házomlás: hiába figyelmeztetett a mérnök, letartóztatták

Elérte az ötszázat a halálos áldozatok száma Dakka külvárosában. Eddig kilenc embert tartóztattak le, köztük azt a mérnököt is, aki figyelmeztetett, hogy az épület nem biztonságos.

Péntekre virradóra több mint húsz halottat emeltek ki a Dakka külvárosában, Szavarban összeomlott nyolcszintes épület romjai alól, így már 501-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az utóbbi négy napban már nem találtak túlélőket, ennek ellenére sok rokon még mindig a helyszín közelében várakozik a hírekre.

A Rana Plaza öt ruhakészítő műhelynek adott otthont, a tragédia idején több mint háromezren tartózkodtak az épületben. Eddig 2437 embert mentettek ki élve, de nem tudni, hogy hányan lehetnek még a romok alatt, a műhelyek vezetői ugyanis nem tudtak pontos számot adni dolgozóikról.

Az ügyben eddig kilenc embert tartóztattak le – köztük az épület és a műhelyek tulajdonosait -, legutóbb gondatlanság címén például azt a mérnököt, aki a tulajdonos műszaki tanácsadója volt. Ő felelt volna az épület biztonságáért, és a tragédia előtt figyelmeztetett is, hogy nem biztonságos az épület. Sőt, Abdur Razzak Hán a bangladesi média szerint a falon lévő nagy repedések miatt azt tanácsolta, hogy vizsgálják át, illetve evakuálják is az épületet. A férfit állítólag azért tartóztatták le, mert részt vett az épület illegális felépítésében, írja a Reuters. A tulajdonos, Mohammed Szohel Ranának ugyanis nem volt megfelelő engedélye az épület felhúzásához, ráadásul törvénytelenül három plusz emeletet épített az ötszintes házra.

A bangladesi ruhakészítő műhelyek csütörtökön nyitottak ki először az április 24-ei házomlás óta, eddig ugyanis szinte minden nap tüntetők tiltakoztak a ruhaipari munkások munkakörülményeinek javításáért. Többször összecsaptak a rendőrökkel, és műhelyekra is rátámadtak.

A tragédia felhívta a figyelmet azokra a nyugati cégekre is, akik Bangladesből szerzik be az olcsón legyártott ruhákat. Az ország exportjának nyolcvan százalékát a ruhaipar teszi ki, amely 3,6 millió embert – főleg nőket – foglalkoztat, sokakat 38 dollárért havonta.

A kivitel nagy része Európába, az Egyesült Államokba, illetve Kanadába kerül. Az ügyben érintett kanadai Loblaw csütörtökön bejelentette, hogy továbbra is gyártat ruhákat Bangladesben, a műhelyeket azonban megpróbálja majd fejleszteni. Az országot nem hagyják el, mondván, a gyárak segítenek az embereknek kiemelkedni a szegénységből. Az Európai Unió állítólag lépéseket tervez Banglades ellen, hogy így próbálja rábírni a munkakörülmények javítására. A Walt Disney pedig már márciusban közölte, hogy öt országban - köztük Bangladesben – nem gyártat ruhát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.