Bangladesben felakasztottak egy iszlamista ellenzéki vezetőt

Bangladesben csütörtökön kivégeztek egy iszlamista ellenzéki vezetőt a Pakisztánnal vívott függetlenségi háború idején, 1971-ben elkövetett háborús bűnökért.

Abdul Kader Molla az első személy, akin végrehajtották a halálos ítéletet azóta, hogy a 2010-ben hatalomra került kormány különleges törvényszéket állított fel a függetlenségi háború idején elkövetett jogsértések megtorlására. Becslések szerint annak idején hárommillióan vesztették életüket - írja a BBC.

Molla az ellenzéki Dzsamaat-i-Iszlami párt főtitkárhelyettese volt, így felakasztása várhatóan erőszakos tiltakozáshoz vezet alig egy hónappal a választások előtt. Molla pere az év elején kezdődött, s a párt néhány más vezetőjét ugyancsak elítélték már. Emiatt rendszeresek a tüntetések, amelyek során több mint száz ember halt meg eddig.

A 65 éves Mullahot Dakka központi börtönében, helyi idő szerint csütörtök este tíz órakor akasztották fel.

A BBC tudósítója szerint a fővárosban és az ország számos városában megerősítették a rendfenntartást, így is érkeztek hírek vidékről az iszlamista párt támogatói és a biztonsági erők közti összecsapásokról.

A különleges bíróság azon vád alapján hozott ítéletet az iszlamista ellenzéki vezetők ellen, hogy 1971-ben együttműködtek a pakisztáni erőkkel, amelyek próbálták megakadályozni az akkori Kelet-Pakisztán, a mai Banglades függetlenedését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.