Bangkok: mindkét reptér zárva

A tüntetők blokád alá vették Bangkok második repterét is. A helyi hatóságok a nagyobbik reptér után azt is lezárták. A thai fővárosban teljesen leállt a légi közlekedés.

A thaiföldi hatóságok felfüggesztették a második bangkoki repülőtér működését szerda éjjel, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A thaiföldi főváros nemzetközi repülőtere, a tüntetők ezrei által megszállt Szuvarnabhumi már több mint 24 órája nem fogad és nem indít járatokat. A régi repülőtér, a belföldi járatokat kiszolgáló Don Muang viszont csak szerda éjfélkor állított le minden tevékenységet, miután a főbejáratot órák óta tömegesen állják el a demonstrálók.

A két repülőtér bezárása azt jelenti, hogy megszűnt a légi összeköttetés Bangkokkal. A repülőtereket felügyelő hatóság azt fontolgatja, hogy egy, a fővároshoz közeli légitámaszpontra irányítják át a forgalmat. Ez komoly nehézségekbe ütközhet, mert Bangkok a világ egyik legnépszerűbb turista célpontja, és a Szuvarnabhumi a világ 18. legforgalmasabb repülőtere.

A hónapok óta nem csituló tüntetések ezen a héten fordultak komolyabbra. A thaiföldi miniszterelnök, aki hosszadalmas dél-amerikai útról tért vissza szerdán, egyelőre nem enged a nyomásnak, és nem hajlandó lemondani, annak ellenére, hogy a helyzete már-már tarthatatlannak tűnik. A tüntetéssorozat miatt a kormánya már hetek óta a repülőtér egy használaton kívüli temrináljában ülésezett, ide követték a tüntetők is.

Szomcsai Vongszavat kormányfő azonban nem oszlatja fel a parlamentet, és nem ír ki előre hozott választásokat - közölte a bangkoki kormány szóvivője szerdán. "A miniszterelnök már többször elmondta, hogy mivel demokratikus úton választották meg, nem fog lemondani, s nem fogja feloszlatni a parlamentet," mondta a szóvivő néhány órával azután, hogy a hadsereg főparancsnoka távozásra szólította fel a kormányt.

Anupong Paocsinda, a thaiföldi hadsereg főparancsnoka szerda délelőtt szólította fel a kormányt, hogy mondjon le, és írjon ki előre hozott választásokat a hónapok óta húzódó belpolitikai válság feloldására. A főparancsnok hangsúlyozta, hogy a hadsereg nem készül erőszakkal megdönteni a bangkoki hatalmat.

A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki szervezet elutasította Paocsinda felhívását a tiltakozó akciók beszüntetésére, és közölte: előre hozott választásokkal nem lehet megoldani a válságot. Közben a kormányoldal is szítja a hangulatot: Jatuporn Prompan, a Demokratikus Szövetség a Diktatúra ellen nevű szervezet elnöke terrorista cselekedetként ítélte el a PAD akcióját, arra szólítva a kormány híveit, hogy vonuljanak az utcára.

A PAD szerint a jelenlegi kabinet a korrupció miatt elítélt Thakszin Sinavatra bukott miniszterelnök bábja. A szervezet korábban azt mondta, hogy véres összetűzést akar kiprovokálni a hatóságokkal, ami után a hadsereg puccsal űzhetné el a miniszterelnököt. A thaiföldi hadsereg vonakodik ettől. Paocsinda korábban leszögezte, nem szeretne új erőszakos beavatkozást mindössze két évvel azután, hogy a hadsereg kitaszította a hatalomból Sinavatrát.

Egy kormányellenes tüntető poggyászkocsikon alszik az elfoglalt bangkoki repülőtér termináljában
Egy kormányellenes tüntető poggyászkocsikon alszik az elfoglalt bangkoki repülőtér termináljában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.