Ban nem akar újabb Srebrenicát

„Nem akarom azt tapasztalni, hogy utódaim egyike húsz év múlva Szíriában kényszerül mentegetőzni, mert az ENSZ nem tette meg, amit megtehetett volna, és nem védte meg a civileket Szíriában.” Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mondta ezt, amikor virágokat helyezett el a kelet-boszniai emlékműnél, amely nyolcezer bosnyák lemészárlására emlékeztet.

"Soha többé Srebrenicát, soha, senkinek! – mondta a dél-koreai diplomata balkáni körútjának tegnapi állomásán. Miközben Ban erről beszélt, a szír hadsereg Damaszkuszt és Aleppót bombázta. Aszad csapatai válogatás nélkül támadják a területet, nincsenek tekintettel az ott élő polgári lakosságra. Újabb fegyveres konfliktust ígér, hogy állítólag több szíriai határ menti körzetet elfoglaltak a kurd gerillák. A török kormány azzal fenyegetőzik, hogy csapást mér rájuk szír területen is.

Ban Ki Mun és Bakir Izetbegovic, a bosnyák elnöki tanács elnöke a Srebrenica melletti emlékhelyen rótta le kegyeletét
U.N. Secretary General Ban Ki-moon (L) and Chairman of the Tripartite Bosnian Presidency Bakir Izetbegovic (2nd L) lay flowers in front of a memorial plaque at the Memorial Center in Potocari, near Srebrenica, July 26, 2012. During the 1992-1995 war in Bosnia, Europe's worst massacre since World War Two took place in Potocari and Srebrenica. Bosnian Serb forces, led by Ratko Mladic, slaughtered 8,000 Muslim men and boys and buried them in mass graves. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY)

A szíriai civileket egyre több támadás éri, s a nemzetközi segítség aligha mondható elegendőnek. Erről beszélt Krisztalina Georgieva, a illetékes EU-biztos. A bolgár biztos elmondta, hogy a tagállamok 20 millió euróra duplázzák a sürgősségi orvosi segítségre, sátorokra, egyéb ellátásra nyújtott segélyt. A plusz 20 millió euró 63 millióra növeli majd az EU-bizottság támogatását. A tagállamoktól származó összeg 27,5 millió volt. A szíriai eseményeket a Nemzetközi Vöröskereszt nemrég minősítette polgárháborúvá. A lakosság szenvedése is ennek megfelelő. Georgieva azt mondta, hogy 1,5-2,5 millió szír érzékelte maga is valamilyen módon az erőszakot. A halottak száma elérte a 17 ezret. Az országot legalább 113 ezren hagyták el menekültként, Törökországba, Jordániába, Libanonba és Irakba. Naponta most már ezernél többen szöknek át a zöldhatáron, miután a szabályos határátkelést a szomszéd országok lezárták.

Az USA 193 millió dollárral járul hozzá a humanitárius támogatáshoz. Több EU-tagállam maga is nyilvánosságra hozta hozzájárulását a humanitárius segítséghez. A svédek  9,3 millió eurót, Németország 7,3 milliót, Lengyelország 300 ezret adott. Más EU-országok is csatlakoztak az akcióhoz. Az EU nyilvános statisztikai adatbázisa (EDRIS) alapján Magyarország a mai napig összesen 114 ezer 814 euróval járult hozzá a szíriai válság kezeléséhez. Az adatbázis tartalmazza az egyes felajánlások rövid leírását is – tájékoztatott a magyar Külügyminisztérium sajtófőosztálya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.