Ban Ki Mun: haszontalan és pazarló volt a genfi konferencia

Az ENSZ genfi leszerelési konferenciája "hatalmas pénzpazarlás" a világszervezet számára és "haszontalan" is, amennyiben nem tud kijönni a bénultság állapotából - figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ főtitkárának hivatala.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára "nagyon csalódott" a patthelyzet miatt, amely a leszerelési konferencián kialakult, jelentette ki csütörtökön Genfben Szergej Ordzsonikidze, az ENSZ főigazgatója a január 18. óta tanácskozó fórum 65 tagállamának képviselői előtt.

A leszerelési konferencia "óriási költséget jelent az ENSZ büdzséjében", miközben idén "semmi" sem született a tanácskozás eddigi négy hetében - idézi Ordzsonikidze elítélő szavait az a találkozóról kiadott hivatalos ENSZ-közlemény. A konferencia "hivatalosan nem szerve az ENSZ-nek", még akkor sem, ha munkáját az ENSZ finanszírozza - hangsúlyozta a főigazgató.

A leszerelési konferencián az év kezdete óta elvégzett munka "nemcsak nulla, de azt még kudarc is jellemzi", különösen annak a bizakodásnak a tükrében, amelyet 2009 májusában a tárgyalások programjának elfogadása szült - panaszolta Ordzsonikidze.

"Tűrhetetlennek" nevezve a helyzetet Ordzsonikidze elismerte saját tehetetlenségét. Elmondta, nem tudta, hogy mit mondjon, amikor Ban Ki Mun a konferencia munkájáról kérdezte. Csak ennyit tudott válaszolni: "Sajnálom. Semmi nem történik."

A leszerelési konferencia "haszontalan", ha nem képes rá, "hogy összhangba kerüljön a nemzetközi kapcsolatok tendenciáival", amelyeket a leginkább az jellemez, hogy Moszkva és Washington újratárgyalja a START-szerződéseket és nukleáris fegyvertára csökkentésére törekszik - figyelmeztetett Ordzsonikidze.

A konferencia egyhangúlag elfogadott munkaprogramjának végrehajtását Pakisztán vonakodása gátolja.
Az iszlámábádi hatóságok nem akarnak olyan tárgyalásokban bocsátkozni, amelyeknek alapja az India és Pakisztán nukleáris erői közötti "aszimmetria" elismerése. Iszlámábábád maga elítéli "a militarizálás ambiciózus programjának folytatását és a támadó katonai doktrínákat" - hangoztatta nyilatkozatában Zami Akram genfi pakisztáni nagykövet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.