Izraelt ostorozta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár

A palesztin elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Izraelt ostorozta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. 

A nemzetközi szervezet első embere délelőtt a Palesztin Hatóság központjában, Rámalláhban megbeszélést folytatott a kormány vezetőjével, majd élesen elítélte Jeruzsálem telepespolitikáját, a jövendő palesztin állam területén folytatott építkezéseket – írta az izraeli Maariv című újság honlapja, az NRG. „Ismételten, hangsúlyosan megbélyegzem Izrael folyamatos telepestevékenységét" – mondta az ENSZ-főtitkár két órával délutáni, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tervezett találkozója előtt.

Ban Ki Mun óva intett a jeruzsálemi szent helyek nyugalmának megzavarásától, miután hétfő reggel ismét összecsapások voltak izraeli biztonságiak és kődobáló palesztin fiatalok között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy nem muzulmánok is megtekinthessék az al-Aksza mecsetnek is otthont adó Mecsetek terét a Templomhegyen.

A Mecsetek terén állt az ókorban a zsidók legszentebb helye, a Szentély, ennek a helyét próbálták szélsőséges izraeliek meglátogatni reggel, amit az ENSZ-főtitkár provokációnak nevezett. „Véget kell vetni a Jeruzsálem szent helyein folyó provokációknak" – mondta Ban Ki Mun.

A nemzetközi szervezet vezetője ugyanakkor mind az izraelieket, mind a palesztinokat felszólította, hogy azonnal térjenek vissza a béketárgyalásokhoz. Figyelmeztetett rá, hogy hosszú távú, tartós béke híján ismét kiújul az erőszak. Ban szerint fontos a Gázai övezet újjáépítése, de gyökeresen kell megoldani az övezetet destabilizáló bajokat egy jövőbeli tragikus összetűzés elkerülése érdekében.

Rámi Hamdalláh palesztin kormányfő megbeszélésüket követően reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődnek a gázai övezeti helyreállítási munkálatok, de ez a palesztinoknak a vasárnap Kairóban tartott adományozó értekezleten megígért pénzek érkezésétől függ. Emlékeztetett rá, hogy öt évvel ezelőtt a hasonló körülmények közepette megígért összegek nagy részét soha nem utalták át a palesztinoknak - hangzott el az izraeli közszolgálati rádióban.

Hamdállah azt is kijelentette, hogy a segítség nem éri el célját, ha nem szűnik meg a Gázai övezet blokádja, s a palesztin gazdaság nem szabadul fel a termékek és a munkaerő izraeli ellenőrzése alól. A sajtótájékoztatón az is kijelentette, hogy a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.