Baltimore: politikai és anyagi haszna származik az államügyésznek az ügyből

Az ellenük felhozott vádak ejtését vagy az ügyüknek az őket megvádoló Marilyn Mosby államügyésztől való elvételét kérelmezte pénteken az a hat baltimore-i rendőr, akit egy 25 éves afroamerikai őrizetes, Freddie Gray halála miatt vettek őrizetbe.
A rendőrök jogi képviselői öt összeférhetetlenségi okot soroltak fel az államügyésszel kapcsolatban. Az ügyvédek kifogásolták, hogy Marilyn Mosby és férje, Nick Mosby, a városi tanács tagja anyagi és politikai előnyöket remélhet az ügytől, emellett az ügyész több tanúval is személyes kapcsolatokat ápol, hivatala pedig részt vett az ügyben folytatott nyomozásban. A negyedik kifogás, hogy a hivatala ellen polgári peres eljárás folyik, továbbá a Gray család ügyvédje Mosby közeli barátja, támogatója és jogi képviselője.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, ami miatt a városban több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben.

Mosby államügyész vádemelést kezdeményezett mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)

A többiekkel szemben gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás a vád. A vádemelésről ügyében a végső szót a vádesküdtszék mondja majd ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.