Baltás gyilkos: az ezeréves magyar jogállam nevében követelnek bocsánatkérést Orbántól

Franciaországban a baloldalhoz közeli Le Monde-nak sem tetszik, hogy Francois Hollande elnök hajlandó találkozni Ilham Aliyev azeri elnökkel. Schilling Árpád szerint Magyarországnak meg kellene követnie az örményeket.

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a párizsi Le Monde, hogy Francois Hollande kedden az Élysée-palotában fogadta Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnököt. A lap egy olvasói véleménycikkben szemére veti a francia államfőnek, hogy miközben – erkölcsi alapon – keményen támadja Bassár el-Aszad szíriai elnök diktatúráját, nyugodtan parolázik Aliyevvel, aki cinikusan nemzeti hőst csinált a Budapest által kiadott azeri baltás gyilkosból.

A véleménycikk hosszan elemzi az Aliyev család történetét, megemlítve, hogy a jelenlegi elnök a nyugati demokráciákban elképzelhetetlen módon, kommunista pártfőtitkár apjától örökölte az azeri államfői posztot. Fölemlíti, hogy Aliyev a politikai ellenfeleit kíméletlenül elnyomta, börtönbe vetette, de a gazdasági életben is családi birodalmat épített. Ilham Aliyev már apja életében is a nagy hatalmú azeri olajtársaság főnöke volt, és elnöksége alatt még inkább a családi klán uralja a gazdaságot. A kaukázusi országban megtelepedett francia cégek a saját bőrükön tapasztalják, hogy valamennyi komolyabb tárgyalásukon Aliyev vagy a feleség rokonságába, a Pancsajev-klán tagjaiba botlanak. A Le Monde cikke szerint Hollande-nak a népes franciaországi örmény kisebbség becsülete miatt is le kellett volna mondania ezt a találkozót.

Aligha véletlen, hogy ugyanebben a Le Monde-számban közölték Schilling Árpád színházi rendező írását, aki felszólítja a határon belül és kívül élő magyarokat, hogy a súlyos morális incidens miatt kövessék meg az örményeket. A szerző leszögezi: nem tudjuk ugyan, hogy a magyar kormány milyen megfontolásból engedte szabadon Ramil Safarovot, de bármilyen oka volt is rá, az morálisan és jogilag is védhetetlen. Az ezeréves magyar jogállam nevében Schilling azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy kövesse meg Örményországot, és hagyjon fel az egyébként is robbanásveszélyes azeri–örmény konfliktus szításával. Ezzel együtt Orbánnak be kellene fejeznie a szélsőségesek bátorítását – írja a szerző –, mert egyenes párhuzam van az európai intézmények miniszterelnök általi leszólása és az EU-zászló budapesti elégetése között. Elég a kettős beszédből! – írja Schilling.

Az azeri ügy miatt van, aki Orbán lemondását követeli: a Huffington Postban Christopher Atamian örmény származású író, rendező és producer idézte fel, hogy a magyar kormányfő először azt állította, azért adták át Safarovot, mert azt hitték, büntetésének hátralévő részét otthon le fogja tölteni, Orbán viszont később azt is bevallotta, hogy figyelmeztették, ha átadja Azerbajdzsánnak, akkor Safarov kegyelmet kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.