Balsikerű tálib rajtaütés

Tizenhat tálib milicista és két kormánykatona vesztette életét szombat reggel Pakisztánban egy afgán határhoz közeli őrhely elleni támadásban. A hadsereg azt ígéri, felszámolja a felkelők által által alapított "miniállamokat".

Szájed Ahmad Dzsán, egy magas rangú kormányzati illetékes beszámolója szerint az összetűzés Mohmand törzsi területen zajlott le. A katonák viszonozták a tüzet, emiatt a támadók megfutamodtak, és eközben vesztették el legalább 13 emberüket. A lövöldözésben megsebesült három katona is. Később Fazal Hán, a hadsereg egyik szóvivője tizenhat tálib felkelő haláláról számolt be.

Mohmand az egyike azoknak az afgán határ közelében lévő északnyugat-pakisztáni területeknek, ahol tálib lázadók időnként fegyveresen rátámadnak a helyi biztonsági erőkre. Miután a vallási fanatikusok hatalmát 2001 végén Afganisztánban megdöntötték, sok tálib fegyveres menekült ezekre az északnyugat-pakisztáni területekre, ahol támaszpontokat létesítettek.

Pakisztáni tábornokok szerint a mohmandi területen létesített tálib "miniállamokat" a hadsereg felszámolta, a szomszédos Badzsur körzetéből pedig több havi offenzíva eredményeként elűzték a vallási fanatikusokat, akik ezekről területekről indítottak támadásokat a pakisztáni biztonsági erők, illetve az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.