Baloldali tájkép csata előtt

A kormányzó brit Munkáspárt másfél éve fiaskót fiaskóra halmoz. A baloldal olyan népszerűtlen, hogy jóformán az esélytelenek nyugalmával vághat neki a tavasszal esedékes választásoknak. A súlyos vereség után a mainál is mélyebb válságba kerülhet.

„Fogalmuk sincs róla, mi vár rájuk. Jövő szeptemberi manchesteri kongresszusán a Munkáspárt úgy gondol majd vissza az idei brightoni kongresszusra, mintha más korban, más világban, más országban történt volna. A miniszterelnöki székben (a konzervatív) David Cameron fog ülni, és az ellenzék vezére megpróbál majd lelket önteni az egybegyűltekbe. Az egykor dicsőséges Új Munkáspártot klikkesedés, köldöknézés és vádaskodás fogja megosztani” – olvassuk Matthew d’Ancona konzervatív publicista sorait a Telegraph véleményrovatában.

A Munkáspárt Tony Blair távozása óta egyre nagyobb bajban van. Közvélemény-kutatások szerint a baloldal a második világháború óta nem volt ennyire népszerűtlen. Gordon Brown és a kormány megítélése mélyponton, az ellenzéki konzervatívok tetemes, valószínűleg behozhatatlan előnyre tettek szert. Gordon Brown a párt brightoni kongresszusán tartott beszédében a középosztályok támogatását igyekezett megnyerni, ezzel azonban jó esetben is csak annyit érhet el, hogy a jövő tavasszal esedékes választásokon valamivel kevésbé súlyos lesz a baloldal veresége.

D’Ancona arra hívja fel a figyelmet, hogy a Munkáspárt igazi vesszőfutása majd csak a megrendítő választási vereség után következik. Hogy pontosan mi is vár akkor a baloldalra, azt az elmúlt hónapok eseményei már sejteni engedik. Mostanában jóformán nem telik el hét a Munkáspárt számára kínos újabb korrupciós ügy vagy egyéb visszaélés nyilvánosságra kerülése nélkül. A képviselői költségtérítési botrányokat az állami cégek vezetőinek fizetése körüli botrány követte, majd a Lockerbie merénylet elkövetőinek szabadon bocsátása következett, ami miatt Barack Obama nem volt hajlandó négyszemközti megbeszélést folytatni a brit miniszterelnökkel. A kormány több minisztere lemondott, és egyre gyakrabban kerülnek elő a Gordon Brown leváltásával és lemondásával kapcsolatos pletykák is.

A választás után a klikkesedés, a belharcok és a bűnbakkeresés minden bizonnyal még inkább kiélezi a párton belüli ellentéteket. És ami a leginkább fáj majd: egy ellenzéki párt belharcaira az emberek már nem lesznek kíváncsiak, így a vesztes Munkáspárt egyre érdektelenebbé fog válni.

Gordon Brown brit miniszterelnök beszédet mond a Munkáspárt Brightonban, 2009. szeptember 29-én
Britain's Prime Minister Gordon Brown delivers his speech at the Labour Party Conference, in Brighton in southern England September 29, 2009. Britain will hold a referendum on electoral reform that would allow second choices to be taken into account if the Labour Party wins the next election, Brown said on Tuesday. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.