Baloldali politikusokat figyel a német titkosszolgálat

Évente négyszázezer euróért figyeli a német titkosszolgálat a volt kommunista párt utódpártjának tagjait. Egy most nyilvánosságra került jelentés szerint a frakció több mint egyharmadát figyelik, a megfigyelésre költött összeg pedig messze több, mint amennyit a szélsőjobb pártok megfigyelésére költöttek.

Az ellenzékben lévő, szélsőbaloldali Balpárt sokkal intenzívebb megfigyelés alatt áll, mint azt korábban tudni lehetett, írja a német Spiegel. A német alkotmányvédelmi hivataltól, a BfV-től származó információk szerint ugyanis a 76 fős párt 27 politikusát tartják megfigyelés alatt, ami több mint a párt egyharmada. Ezenkívül további 11, a párthoz kapcsolódó embert figyeltek meg országszerte, derül ki a német lap cikkéből. A belügyminisztérium egy 2012 január negyedikei dokumentumából pedig az derül ki, hogy az alkotmányvédelmi hivatal hét munkatársát állította rá a Balpárt megfigyelésére, évente 390 ezer eurót irányozva elő a célra. A titkosszolgálat megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a politikusok neveit, mert szerintük ez ellentétes a művelet céljával, a megfigyeléssel.

Véletlenül derült ki

A párttal kapcsolatos aggodalmak nem újkeletűek. A 2007-ben megalakult csoport ugyanis a kelet-német kommunista párt utódpártjából és egy nyugat-német baloldali csoport összeolvadásából jött létre. Számos jelentés készült már arról, hogy jónéhány tag korábban, még a berlini fal leomlása előtt kapcsolatban állt a kelet-német titkosrendőséggel, a Stasival. A titkosszolgálat viszont nem csak a radikális politikai álláspontjukról ismert embereket, hanem számos mérsékelt tagot is megfigyelt, ide értve a Balpárt vezető tisztségviselőit is - a fő célpontok közt volt Gregor Gysi pártvezető, Sahra Wagenknecht elnökhelyettes, és a párt parlamenti bizottságának két tagja is.

A Balpárt pártelnöke, Gregor Gysi ennek ellenére dühösen reagált a hírre. – A parlamenti képviselők pont azért vannak itt, hogy ellenőrizzék a hazai titkosszolgálatot. Szégyen, hogy azt gondolják, megfigyelhetik a frakcióm egyharmadát – mondta a Mitteldeutsche Zeitung nevű napilapnak. - Most végre tisztán látni lehet, hogy a hazai titkosszolgálat tagjai egyszerűen őrültek - nyilatkozta.

Az ügy maga akkor pattant ki, mikor Steffen Bockhahn balpárti képviselő annak a parlamenti bizottságnak lett a tagja, ami ellenőrzi a titkosszolgálat éves költségvetését. Bockhahn természetesen nem tett lakatot a szájára, miután tudomására jutottak a fenti adatok. Az ő személyes megfigyelése ráadásul rendkívül kényes pont a BfV számára, mivel egy 2011 decemberében készült jelentésben, mely a bizottság tagjainak munkáját határozza meg, arra a megállapításra jutnak, hogy „csak rendkívüli körülmények igazolhatják a bizottság bármely tagjának megfigyelését".

A hivatal azzal védekezik, hogy a Balpárt politikusai nem állnak „megfigyelés alatt” csak „vizsgálják” őket, ehhez azonban nem vesznek igénybe titkosszolgálati módszereket. Ehelyett csak nyilvános forrásokat – újságokat vagy kézzel írt beszédeket analizálnak.

Sorozatos hibák

A német Zöldpárt szintén aggályait fejezte ki az ügy kapcsán, a zwickaui neonácik terrorista sejtje elleni nyomozás alatt elkövetett hibái miatt pedig már korábban is érték erős kritikák a hivatalt. A terroristák összesen tíz embert öltek meg az elmúlt évek alatt, hiába tartotta őket tartós megfigyelés alatt a titkosszolgálat.

A hivatal szélsőjobbal és szélsőballal szembeni intézkedéseit vizsgálva kérdések merülnek fel az intézkedések arányossága és ésszerűsége kapcsán - mondta Volker Beck, a Zöldpárt egyik szenior parlamenti képviselője. - Az intézkedések egyszerűen aránytalannak tűnnek, ha összehasonlítjuk azokat a szélsőjobb elleni intézkedésekkel - tette hozzá. A gyilkosságokat elkövető szélsőjobb párt, az NPD tagjainak megfigyelésére több mint tíz titkosügynököt állítottak rá, 590 ezer eurót szánva a költségekre.

Sahra Wagenknecht (jobbra) egy Balpárti kongresszuson idén januárban
Sahra Wagenknecht (R), board member of the German Linkspartei.PDS attends a party congress in the eastern German city Halle an der Saale April 29, 2006. The members of Linkspartei.PDS gather for a two-day party meeting to elect a new party board. REUTERS/Arnd Wiegmann
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.