Baloldali elnökjelölt győzött Salvadorban

Még egy latin-amerikai országnak, ezúttal El Salvadornak lesz június elsejétől baloldali elnöke. A hétmillió lakosú kis közép-amerikai államban a vasárnap tartott választásokon Mauricio Funes újságíró, televíziós kommentátor.

Még egy latin-amerikai országnak, ezúttal El Salvadornak lesz június elsejétől baloldali elnöke. A hétmillió lakosú kis közép-amerikai államban a vasárnap tartott választásokon Mauricio Funes újságíró, televíziós kommentátor a voksok 91 százalékának összeszámlálásakor 51,3 százalékon állt, míg a jobboldal jelöltje, Rodrigo Ávila, a nemzeti rendőrség korábbi parancsnoka 48,7 százalékot kapott.

A televíziós interjú-műsorával népszerű 49 éves Funes – aki korábban párton kívüliként a CNN spanyol nyelvű adásának tudósítója is volt – tavaly vállalta el az egykori gerillaszervezetből, a Farabundo Marti Felszabadítási Frontból (FMLN) alakult politikai mozgalom elnökjelöltségét.

Az FMLN – a nicaraguai sandinista front fegyveres győzelmével egy időben – 1980-ban indított gerillaháborút Salvadorban. A helyi uralkodó osztály az Egyesült Államoktól kapott hatékony segítséget, hiszen Washington nem engedhette meg a hidegháború időszakában, hogy Nicaragua után Salvador is baloldali irányítás alá kerüljön. A fegyveres összecsapás 75 ezer életet követelt. A hivatalos hadsereg mellett szélsőjobboldali különítményesek falvakat irtottak ki. Világszerte felháborodást váltott ki, hogy meggyilkoltak a szegények mellett kiálló, a felszabadítási teológia követőiként számon tartott több jezsuita szerzetest, sőt Oscar Arnulfo Romero érseket is.

Végül nemzetközi közvetítéssel 1992-ben béke-megállapodás jött létre, s az FMLN politikai párttá alakult, ám az elnökválasztásokat rendre a konzervatív Arena jelöltje nyerte eddig. A januárban tartott helyhatósági választás viszont már jelezte az FMLN előtörését, így a polgármesteri posztok többségét megszerezték, ám a főváros, San Salvador maradt a jobboldal irányítása alatt.

Mint a Washington Post most írta, Mauricio Funes kampányában Barack Obama jelszavait, a változást hangsúlyozta. Bírálta az uralkodó osztályt, amely az elmúlt időszak agrárkonjunktúrája közepette sem fordított gondot a szegények helyzetének javítására. Magát mérsékeltnek állította be, aki a latin-amerikai baloldali panorámában nem Hugo Chávez venezuelai államosítási programját, hanem a brazil Lula da Silva vállalkozás-barát politikáját kívánja másolni. (Felesége egyébként brazil származású, aki éveken át Lula da Silva Munkáspártjában tevékenykedett.)

A jobboldali Arena rövidítésű mozgalom, s a most lelépő Tony Saca államfő is azzal riogatta a választókat, hogy Funes hatalomra kerülésével Salvador "kommunista útra" tér, s viszonya megromlik az Egyesült Államokkal, amellyel pedig szabadkereskedelmi megállapodást kötött. Ráadásul több mint két millió salvadori él az Egyesült Államokban, hazautalásaik a GDP mintegy 20 százalékával egyenértékűek. Az Egyesült Államokból azonban nem csak pénzküldemények érkeznek, évente fiatalkorú bűnözők ezreit toloncolják vissza Salvadorba, akiknek bandái, a „marák” rettegésben tartják a nagyvárosok lakóit.

Figyelemre méltó, hogy Thomas Shannon amerikai külügyi államtitkár-helyettes pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni a leendő salvadori kormánnyal, bárki is győzzön az elnökválasztásokon. Az AP hírügynökség ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy négy éve a Bush-kormány még úgy nyilatkozott, hogy ellenzéki győzelem befolyásolná az USA és Salvador viszonyát.

Funes még a választások előtt ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén Salvador Washington szövetségese marad. Hozzátette: nem látja okát annak, hogy ne értsen szót Barack Obama elnökkel, akitől Latin-Amerika új párbeszédet vár.

Mauricio Funes feleségével ünnepelt hívei körében
Mauricio Funes feleségével ünnepelt hívei körében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.