Baloldali térnyerés a spanyol választásokon

Spanyolországban a novemberben esedékes parlamenti voksolás főpróbájának tekintett vasárnapi helyhatósági választásokat ugyan a konzervatív Néppárt (PP) nyerte, ám a baloldal előretört, elsősorban a gazdasági válság talaján létrejött elégedetlenségi mozgalmak, így a Podemos sikerének következtében.
A dél-európai ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösség közül 13-ban tartottak választást most, ezek közül 11-ben győzedelmeskedett a PP, kettőben pedig a szocialista párt (PSOE). A Néppárt azonban két és fél millió vokssal kevesebbet gyűjtött be, a mostani országos 27 százaléka tíz százalékkal kevesebb, mint a négy éve rendezett hasonló helyhatósági eredménynél. Így egyetlen régióban sem szerezte meg az abszolút többséget, tehát koalíciós partnert kell keresnie a helyi kormányzáshoz, amihez főleg az új centrista Ciudadanos kínálkozik partnerként. A PP 2011-ben még tíz százalékkal állt a szocialisták előtt, most ez az előny két százalékra csökkent, a PSOE a 25 százalékával más baloldali erővel összefogva akár további három-négy autonóm tartományban is kormányra kerülhet.
Cristina Cifuentes, a Néppárt madridi jelöltje. Lehet, hogy az irány jó, de kétmillió vokssal lassabb
Cristina Cifuentes, a Néppárt madridi jelöltje. Lehet, hogy az irány jó, de kétmillió vokssal lassabb
Juan Medina / Reuters

A vasárnapi helyhatósági választásokon a 35 millió szavazásra jogosultnak 65 százaléka, 22 millió 700 ezren járultak az urnákhoz.

Az utóbbi három évtized kétpárti – PP és PSOE – váltógazdálkodásának a meggyengülését, a lakosság nagymérvű kiábrándultságát jelzi, hogy míg négy éve ketten a voksok 65 százalékát kapták, most ez 52 százalékra csökkent, miután betört a politika színpadára a két új erő, a Podemos és a Ciudadanos. Ugyan a Podemos esetében nem egyszerű pontosítani az adatot, mert a helyhatósági választáson rendre helyi erőkkel és mozgalmakkal alakítottak koalíciót, ám a La Vanguardia összesítésében 18 százalékra teszi. Az új mozgalmak elvittek szavazókat a PSOE-től balra álló Egyesült Baloldaltól (IU) is, amely öt százalék alá került.

A változást Madrid és Barcelona mutatja markánsan. A spanyol fővárosban fej fej mellett vetélkedett egy a Podemos vezette baloldali koalíció, az Ahora Madrid jelöltjeként Manuela Carmena, illetve a PP Esperanza Aguirre-vel. Végül egy hajszállal a Néppárt nyert a voksok 34 százalékával 21 képviselői helyet, míg az Ahora Madrid a szavazatok 32 százalékával 20 mandátumot ért el. A partnerválasztási matematikához annyit, hogy a PSOE gyenge szereplésével kilenc képviselői helyet, a Ciudadanos pedig hetet szerzett. Barcelonában a mostani választásra létrejött baloldali tömörülés, a Barcelona en Comú (Barcelona közösen) jelöltje, Ada Colau diadalmaskodott, maga mögé utasítva az eddigi nacionalista katalán kormánypártot (CiU). Itt is adott a lehetőség egy baloldali kormányra a Madridhoz hasonlóan alulteljesített katalán szocialistákkal. A fordulatnak hatása lesz alighanem a katalán önállósodási stratégiára is. Artur Mas, a Generalitat elnöke, a szuverenitási népszavazás egyik élharcosa az eredmények ismeretében persze azt emelte ki, hogy a nacionalista CiU azért – ha Barcelonában nem is – Katalónia egészében győzött.

Bár valószínűleg a Podemosnak is meg kell alkudnia, Iglesias egyelőre ragaszkodik a 180 fokos fordulathoz
Bár valószínűleg a Podemosnak is meg kell alkudnia, Iglesias egyelőre ragaszkodik a 180 fokos fordulathoz
Paul Hanna / Reuters

Az El Pais írásában azt nyomatékosítja, hogy a helyhatósági választások fényében valamennyi politikai erő alkudozásra kényszerül. Pablo Iglesias, a Podemos vezetője vasárnap reggel a SER rádióadónak azt üzente, hogy 180 fokos fordulatot kell végrehajtani mindazoknak, akik az országban eddig a megszorítások politikáját alkalmazták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.