Balog Zoltán magával vitt még egy államot

A határokon kívül élő magyarok számára többnek, plusznak kell lennie, hogy „két államuk van", ez nem okozhat hátrányt számukra – mondta augusztus 20. alkalmából az emberi erőforrások minisztere Lendván.

Balog Zoltán a muravidéki magyarság központjában megrendezett Szent Korona-körmeneten, majd a Szent István-szobor megkoszorúzása alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen vett részt, de találkozott a szlovén kulturális miniszterrel és a magyarság képviselőivel is.

Ünnepi beszédében Balog utalt arra, hogy a határokon kívül élő magyarok számára többnek, plusznak kell lennie, hogy „két államuk van", ez nem okozhat hátrányt számukra. A határon kívül élő magyarok számára a nemzetük államának és az otthonuk államának egyaránt jó államnak, jó gazdának kell lennie - mondta a miniszter.

Ahogy Balog Zoltán fogalmazott, nemzetpolitikailag az a cél, hogy mindkét állam „jó állam" legyen számukra, mert azt a nagy átalakulást, amire a válság Magyarországot és egész Európát kényszeríti - gazdasági, közjogi, közigazgatási értelemben -, csak „jó államok" tudják végrehajtani. Ahhoz, hogy ezt jól hajtsák végre, „meg kell nyerni a polgárok bizalmát". Ez legalább annyira fontos a szlovén állam, mint a magyar állam számára, s az is, hogy mindkét állam „jó gazdája" legyen a magyaroknak és a szlovéneknek - mondta.

Balog Zoltán az MTI kérdésére válaszolva elmondta: vasárnapi lendvai látogatása keretében találkozott a muravidéki magyar önkormányzati vezetőkkel, a nemzetiségi kulturális intézmények és civil szervezetek irányítóival, valamint Ziga Turk szlovén oktatási, tudományos, kulturális és sportminiszterrel. A miniszteri megbeszélésekről szólva kifejtette: Ziga Turk felvetette, hogy szeretnék, ha a Magyarországon élő szlovének minél komolyabb támogatást és elismerést kapnának. Balog Zoltán hozzátette: egyetértettek abban, hogy nem szabad megengedni „a hangulatkeltést őshonos nemzetiségek ellen a szociális válság ürügyén". Sajnos, ilyen hangokat hallani ugyanis Szlovéniában - bár nem a hivatalos szervektől -, ennek ellent kell állni, „meg kell védeni a magyarok becsületét Szlovéniában és a határon kívüli nemzetrészek esetében". A miniszter beszélt arról is, hogy a szlovén kultúra napjának februári ünnepére Szentgotthárdra várják Ziga Turkot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.