Balkáni forradalom: leszbikus miniszter Szerbiában

Az előrehozott választások után három és fél hónappal, 163 igen és 62 nem szavazattal csütörtök este Alekszandar Vucsics miniszterelnökkel az élén végre megalakult Szerbia új kormánya. Ezzel az ország nagyjából ugyanott van, mint a választások előtt: a fontosabb tárcákat ugyanazok a személyek vezetik, mint eddig, és a Szerbiai Szocialista Párt – valószínűleg csak orosz nyomás hatására – maradt a Szerb Haladó Párt koalíciós partnere.

Ana Brnabics történelmet ír. Fotó: Darko Vojinovic
Ana Brnabics történelmet ír. Fotó: Darko Vojinovic

A szerbiai parlament még kedden kezdte meg a kormányalakítással kapcsolatos ülését, Alekszandar Vucsics ezen a napon hat órán át ismertette második kormányának a „stabilitás után gazdasági fejlődést" ígérő sok adatot, de kevés stratégiai iránymutatást tartalmazó tervét és programját.

Az új kormánynak tizenkilenc minisztere lett, közülük csak nyolcan nem voltak tagjai az eddigi összetételnek. Az első kormányalelnök és külügyminiszter Ivica Dacsics, a további három kormányalelnök pedig Nebojsa Sztefanovics belügyminiszter, Zorana Mihajlovics építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Raszim Ljajics kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs miniszter. Az államigazgatási és önkormányzati tárcavezető Ana Brnabics lett.

A nyugati hírügynökségek szinte kivétel nélkül újdonságnak és nagy lépésnek tartják azt, hogy Ana Brnabics személyében először lett homoszexualitását nyíltan vállaló minisztere egy balkáni országnak. Ez azonban az egyetlen igazi szenzáció, a szakértők véleménye szerint ezt leszámítva nem lehet lényeges változásokra számítani Szerbiában.

Vucsics eredetileg arra hivatkozva kérte az előrehozott választásokat, hogy új, erősebb mandátummal foghasson Európa-párti reformokhoz. Ezek során azonban szeretné megőrizni az Oroszországhoz fűződő rendkívüli kapcsolatokat is, ami a nyugati sajtó szerint aligha lesz egyszerű a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben. A dilemmát jól mutatja, hogy Joe Biden amerikai alelnök a jövő héten, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szep-temberben látogat Belgrádba.

Marad államtitkári szinten a VMSZ

A szerda és a csütörtök a frakcióvezetők reagálásaival és parlamenti vitával telt el a szerb parlamentben, ekkor Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője elmondta: pártja támogatni fogja az új kormányt, a napokban pedig alá is írják a koalíciós megállapodást a Szerb Haladó Párttal. A konkrét elvárásokról szólva elmondta: reményeik szerint az új kormány mandátuma alatt befejezi a szabadkai kerülőút kiépítését és elkészül a Belgrád és Budapest, valamint a Szeged és Szabadka közötti vasút. Pásztor István pártelnök már korábban bejelentette, hogy a VMSZ továbbra is államtitkári szinten kíván részt vállalni a kormány munkájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.