Bali a halottakra emlékezik

Az indonéziai szigeten 202 ember vesztette életét a bombamerényletben. A rendőrség újabb robbantástól tart a gyász évfordulóján.

Tízéves tragédiára emlékeznek Indonéziában. A szigetországban ekkor történt az ország legnagyobb terrorista támadása. A Bali szigeti szórakozóhely felrobbantása 202 ember életét követelte, 21 nemzet országából. A legtöbb külföldi áldozat ausztráliai volt, így a megemlékezésen az ausztrál kormányfő is megjelent, de Gulia Gillarddal együtt jelen volt elődje, John Howard és az ellenzék vezére, Tony Abbott.

– Bármit is akartak a terroristák, az ellenkező hatást érték el: az ország felvette a harcot a szélsőségesek ellen – mondta a megemlékezésen az indonéziai külügyminiszter. Marty Natalegawa szerint az al-Kaidához kötődően felbukkant Dzsamaah Iszlamija terroristáinak szélsőséges iszlám államot megteremtő álma nem valósulhat meg a muszlim kultúrájú, de a buddhizmusnak és a kereszténységnek is otthont adó 220 milliós országban.

Az indonéz hatóságok a rendezvények idején – amelyre ezer ausztrál érkezett a helyszínre – megerősített készültséggel voltak jelen, attól tartva, hogy újabb merényletre kerülhet sor a többségében buddhisták lakta szigeten.

A tragédia után Ausztrália és Indonézia szorosan összefogva lépett fel a Dzsamaah Iszlamija felszámolásáért. Több száz fegyverest ítéltek el. 2008-ban pedig végrehajtották a kiszabott halálbüntetést azon a három férfin, akik megszervezték a merényletet és előkészítették a bombát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.