Kitört a balhé a katolikus egyházban a prágai vár miatt

Mindössze néhány perccel azután, hogy Milos Zeman cseh elnök és Dominik Duka bíboros, prágai érsek ellátta kézjegyével azt a memorandumot, amely alapján a Hradzsinban levő műemlék épületekkel kapcsolatos jogvitát kívánják rendezni az állam és a római katolikus egyház között, élesen bírálta és alkotmányellenesnek minősítette a dokumentumot Miroslav Vlk bíboros, a nyugalmazott prágai érsek.

Az egyezség szerint ugyanis az egyház a kárpótlási törvény alapján visszakapná a prágai várban azokat az ingatlanokat, amelyeket Josef Mocker neves építész tervezett, és a tulajdonába kerülne a Jirský kolostor is. Ennek fejében vállalnia kell, hogy a meglehetősen rossz állagú épületeket öt éven belül felújítja és közcélok szolgálatába állítja. Többi kárpótlási igényéről pedig lemond. A szerződést jövő év január végéig kellene aláírni.

Zeman és Duka aláírta a memorandumot
Zeman és Duka aláírta a memorandumot
Fotó: novinky.cz

– A restitúciós törvényben nincs olyan rendelkezés, amely alapján a kommunista rezsim által elkobzott és most visszaszolgáltatott ingatlanokat az egyház köteles tatarozni, s ráadásul további jogos igényei már nem lehetnek. Ezek a feltételek súlyosan sértik a demokratikus elveket – nyilatkozta a cseh közrádiónak (CRo) a nyugalmazott főpap.

A prágai érsekség a cseh egyházak kárpótlásáról rendelkező törvény alapján ezidáig több olyan ingatlant követelt vissza, amely a Hradzsinban, éspedig az Arany utcácskában, valamint a Vikárska-közben található. Csütörtöki közleményében azzal nyugtatta meg a hívőket, hogy a Szent György-bazilika, valamint a Mindenszentek temploma továbbra is liturgikus célokat szolgál, és a prágai káptalan is megtartja eddigi épületeit.

Vlk viszont élesen bírélta
Vlk viszont élesen bírálta
Forrás: novinky.cz

A Hradzsinnal kapcsolatos jogvita tizennyolc évig húzódott. Végül 2012-ben olyan kompromisszumos megállapodást kötött, hogy a Hradzsin és az ország egyik legszebb műemléke, a Szent Vítus-székesegyház az állam és a cseh római katolikus egyház közös gondnoksága alá kerül. A cseh kabinet ezt az egyezséget úgy értelmezi, hogy további igények bejelentésére nincs lehetőség. Az egyház képviselői viszont idáig azt állították, hogy a kárpótlási törvény értelmében még számos elkobzott ingatlant követelhetnek vissza a prágai várban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.