Balázs Péter: vissza kell terelni Szlovákiát a helyes útra

A magyar kormány célja, hogy Szlovákiát a nyelvtörvény ügyében visszaterelje a helyes útra, a józan, normális megoldásokhoz - mondta Balázs Péter külügyminiszter a tárca száznapos tevékenységéről beszámolva kedden a kormányszóvivői tájékoztatón.

Balázs Péter felhívta a figyelmet: a szlovák nyelvtörvény a tervek szerint szeptember 1-jén lép hatályba, azután derül ki, hogy miként működik, teljes szigorával lép-e életbe, előírásait durván,  rosszhiszeműen alkalmazzák-e.

A külügyminiszter szerint Magyarországnak az lenne a jó, ha az unióban és a NATO-ban is szövetséges szomszédja visszatérne a helyes útra, ezt bírálattal, erkölcsi nyomással lehet csak szorgalmazni.  Mint mondta, az Európa Tanácshoz, illetve az Európa Parlamenthez lehet fordulni ezzel az üggyel.

A tárcavezető szerint a szomszédsági kapcsolatokban a szlovák nyelvtörvény a Magyarország előtt álló egyik legnagyobb kihívás. "A szlovák kormányban vannak olyan nacionalista erők, amelyek úgy próbálják önmagukat és az államukat meghatározni, hogy egy ellenségképet szögeznek ki a falra, és az ellen próbálják egységbe kovácsolni a lakosság egy részét" - fogalmazott Balázs Péter, hozzátéve: ennek eszköze ez az államnyelvtörvény-módosítás.

A törvénymódosítás ellen a politika hangosan tiltakozik, a kormányzat pedig a megoldásokat keresi, kevesebb zajjal, remélhetőleg nem eredménytelenül - tette hozzá a külügyminiszter.

A Bajnai-kormány külpolitikájáról szólva Balázs Péter többek között azt mondta: az új kormány e területen is új stílust honosított meg, miközben a folytonosságot is érvényesítette. Az új célok között a válságkezelés külföldi kommunikálását, a bizalom visszanyerését a gazdaság és a kormányzat iránt, a forrásbevonást, a magyar gazdasági expanzió útjainak kialakítását emelte ki.

Mint mondta, ebben ésszerű és hasznos munkamegosztás van a  miniszterelnök és a külügyminiszter között. Saját, az elmúlt száz napban lebonyolított programjairól szólva Balázs Péter kiemelte:  harminc fontos tárgyalása volt külföldi partnerivel, ebből húszra külföldön, tízre pedig itthon került sor, 17 multilaterális, 13 pedig kétoldalú volt.
A tárcavezető kiemelte, hogy a világ legbefolyásosabb országaival sikerült a külügyminiszteri kapcsolatot felvenni; a  szomszédsági kapcsolatokban pedig hazánk baráti jobbot nyújtott mind a hét államnak, ezt azonban az érintettek különbözőképpen viszonozták.

A Külügyminisztérium gazdálkodása szilárd alapokon áll, nyugodtan, biztonságosan tudja finanszírozni a diplomáciai munkát -  szögezte le Balázs Péter. Hozzátette: ennek ára volt, hogy a külföldi alapilletményeket 5,5 százalékkal csökkentették, a  közeljövőben pedig áttekintik a külszolgálatot teljesítők családi-  és nyelvpótlékát, az orvosi és iskoláztatási térítéseket,  napidíjakat. A tárcavezető kiemelte, hogy tizenkét képviselettel csökkentették a hálózatot.

Balázs Péter elmondta: szerdán kezdődik az éves nagyköveti konferencia, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök is felszólal. A  külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az értekezlet tematikus rendben zajlik majd.

Balázs Péter az Európai Unió általános ügyek és külkapcsolatok tanácsának brüsszeli ülésén július végén
Brüsszel, 2009. július 27. BALÁZS Péter magyar külügyminiszter részt vesz az Európai Unió általános ügyek és külkapcsolatok tanácsának ülésén az EU brüsszeli székházában 2009. július 27-én. A kétnapos tanácskozáson a svéd elnökség nyilvános vita keretében ismerteti az elnökség félévére vonatkozó terveit, az Európai Bizottság bemutatja a Balti-tengeri Stratégiára vonatkozó javaslatát. (MTI/EPA/Julien Warnand) 2009-07-28,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.