Balázs Péter: Tárcához az EU-biztost!

Magyarországnak arra érdemes törekednie a leendő Európai Bizottságban, hogy "értékes tárcát" szerezzen meg. A következő uniós biztos személyét ennek megfelelően a tárcával érdemes összekötni - mondta a washingtoni Országos Sajtóklubban, személyes véleményeként Balázs Péter.

A külügyminiszter, aki - mint ismert - hazánk első EU-biztosa volt 2004-ben, elképzelhetőnek tartja, hogy a biztosállítás menetrendje elhúzódik az öt évvel ezelőttihez képest, és ezúttal októberig is eltarthat. Az EU bizottságának élére az ismétlésre törekvő José Manuel Barroso ellenében nincs komoly jelölt, ám a 27 tagú testület teljes felállását a (lisszaboni szerződésről szóló) ír népszavazás bonyoldalmai, illetve a brit kormányválság is nehezíthetik.

Balázs egyáltalán nem tartotta szükségszerűnek, hogy a biztos "profiljára" vonatkozó saját véleménye Bajnai Gordonnál nagy súllyal esik majd latba; mint mondta, a döntés a Brüsszelt jól ismerő, korábban EU-alapok programjait felügyelő miniszterelnök jogköre. A miniszter ugyanakkor kritikusan szólt a biztosi kinevezések eddig legalábbis "meglehetősen kevéssé átlátható gyakorlatáról"; ahogy megfogalmazta: egyetemi diákjainak is azt szokta mondani, a pápaválasztásnál legalább azt tudni, kik és hol választották meg az egyházfőt...

Kérdésre Balázs lényegében elismerte, hogy a Nabucco-gázvezeték elfogadottsága még nem megfelelő az Európai Unióban. - Az EU-ban akkor lehet eredményt elérni, ha kritikus tömeget tudunk magunk mögött. Ez a gyakorlatban legalább két nagy tagállam támogatását is jelenti. Mi látjuk a projekt hasznosságát, de meg kell még győznünk róla másokat - fogalmazott, hozzátéve: "kezdetnek megfelel" az Európai Bizottság 200 millió eurós támogatása.

Amikor viszont egy amerikai újságíró rákérdezett, hogy a németek miért vonakodnak támogatni a Nabuccót, Balázs felajánlotta, hogy megadja "igen jó barátja", Frank-Walter Steinmeier szövetségi külügyminiszter telefonszámát. A vezeték gázellátásának kérdőjelei mellett a magyar főkülügyér "hiányzó elemnek" nevezte az egységes uniós energiapiac hiányát, a nem megfelelő összekötöttséget.

Az orosz befolyásról szólva azt mondta: hazánk ellenőrzése alatt kívánja tartani a beérkező orosz tőkét, amely akkor számíthat jó fogadtatásra, ha arányos, kiszámítható és átlátható. Szavai szerint az "igen közeli jövőben", még júniusban találkozik moszkvai kollégájával, Szergej Lavrovval. Ennek helyszíne a sűrű diplomáciai naptár miatt harmadik ország lehet. Balázs egyébként lapunk kérdésére azt mondta: a magyar diplomácia dolgozik rajta, hogy Barack Obama elnök fogadja Bajnai Gordont a Fehér Házban.

 

Balázs Péter és Hillary Clinton találkozója Washingtonban 2009. június 10-én
Balázs Péter és Hillary Clinton találkozója Washingtonban 2009. június 10-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.