Balázs Péter: hamarosan Magyarországra látogathat az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa

Egy-két hónapon belül Magyarországra látogathat az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a kisebbségi nyelvtörvény ügyében - mondta el a külügyminiszter az MTI megkeresésére kedden.

Balázs Péter a több hírportálon is megjelent információt megerősítve közölte: telefonon tárgyalt Knut Vollebaekkel, és a főbiztos szóban elfogadta a meghívást. Ezt követően egyeztetik majd a látogatás pontos időpontját - tette hozzá.

A magyar kormány üdvözli, hogy a kisebbségügyi főbiztos egyértelművé tette: mindaddig szerepet vállal a folyamatban, amíg Szlovákia "föl nem erősíti" a kisebbségi nyelvhasználati törvényt arra a szintre, amelyre az államnyelvtörvény került.

A miniszter felidézte: Magyarország fordult az EBESZ-hez a kinti magyarok védelmében. Ezt követően az EBESZ júliusban kibocsátott egy kilencoldalas, részletes szakvéleményt a kérdésben, majd szeptemberben került sor a szécsényi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozóra. Ezen született egy közlemény, amelyben szerepel, hogy a két kormányfő az EBESZ kisebbségi főbiztosa ajánlásának minden elemét elfogadja. Ez egy nagyon nagy vívmány - mondta Balázs Péter.

Ugyanakkor nagyon fontosnak nevezte az EBESZ jelenlétét is, amely úgy valósulhat meg, hogy szakértőik jelen vannak a magyar-szlovák kisebbségügyi vegyes bizottság ülésein, és időnként a főbiztos is megjelenik.

Az a jó, ha a biztos mindaddig rendelkezésre áll, amíg a problémák nem oldódnak meg - hangsúlyozta a külügyminiszter. Balázs Péter azt mondta, az EBESZ bizonyos ajánlásait a szlovák kormány figyelembe vette, de a többségüket nem. Ezért is lényeges, hogy a kisebbségügyi főbiztos benne maradjon a folyamatban, emlékeztetve a szlovákokat: még nagyon sok minden hiányzik a kérdés rendezéséhez.

"Ez az egész tulajdonképpen egy szlovák ügy. A szlovákiai többség próbálja megregulázni az ottani kisebbségeket, élükön a tízszázaléknyi magyarral" - fogalmazott, hozzátéve: próbálnak segíteni az ottani magyaroknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.