Megverték a kirgiz belügyminisztert

Bolotbek Sernizajov kissé elszámította magát, amikor az ideiglenes kormány ellen tiltakozó tüntetők közé vegyült. Fehéroroszország cáfolta, hogy a megbuktatott elnök, Kurmanbek Bakijev Minszkbe érkezett volna.

Szombaton megverték főnöküket, Bolotbek Sernizajov belügyminisztert az ideiglenes kormány ellen tüntető kirgiz tüntetők Dzsálálábádban. A múlt héten megbukotatott államfő, Kurmanbek Bakijev fellegvárának számító város utcáin mintegy 500 ember tiltakozott Bakit KAlijev volt véelmi miniszter letartóztatása ellen, amikor Sernizajov konvoja megállt mellettük, az ideiglenes tárcavezető pedig békítőleg kiszállt autójából. Mint kiderült, rosszul tette, a rázúduló ütések elől azonnal vissza kellett menekülnie. Kocsiját ezután kő- és üvegzápor borította el. Hírügynökségi jelentésekben arról nem esett szó, hogy a miniszter a támadás során megsérült-e. Sernizajov egyébként azért érkezett Dzsálálábádba, hogy őrizetbe vegye a megbukotatott államfő fivérét, Zsanisbek Bakijevet.

Műsoridőt követelve nyilatkozatuknak a Bakijev-párti tüntetők megostromolták és bevették egy helyi tévéadó székházát is.

Bakijev eltűnt a világ szeme elől

Két nappal azután, hogy Kazahsztánba szökött, Kurmanbek Bakijev médiajelentések szerint szombaton továbbrepült Fehéroroszországba. Az Interfax orosz hírügynökség a volt elnök környezetére hivatkozva közölte, hogy Tarasz kazah városban Bakijev felszállt egy Minszkbe induló repülőgépre. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök meg nem erősített hírek szerint menedéket ajánlott Bakijevnek országában. A 60 éves volt kirgiz elnök csütörtökön menekült hazájából a szomszédos Kazahsztánba, ahol telefaxon jelentette be lemondását.

A fehérorosz közlekedési minisztérium légi közlekedéssel foglalkozó osztálya ellenben azt közölte szombaton, hogy Bakijev nem érkezett meg Minszkbe. Hozzátették, hogy Fehéroroszország az elmúlt néhány napban nem fogadott repülőgépet sem Kazahsztánból, sem Kirgíziából, még kevésbé VIP-személyeket szállító gépet.

A Belavia fehérorosz légitársaság ugyancsak azt közölte, hogy Bakijev nevű személy nem szerepelt a Moszkvából érkezett utasok között. Azok között sincs ilyen nevű személy, akik a közeljövőre foglaltak maguknak helyet valamelyik Minszkbe induló járatra. A fehérorosz belügyminisztérium állampolgársági és migrációs ügyekkel foglalkozó osztálya pedig azt közölte, hogy a volt kirgiz elnök nem kért politikai menedékjogot a fehérorosz hatóságoktól. Lukasenka egyébként szombaton egy újságírói kérdésre válaszolva a közelmúltbeli biskeki eseményeket alkotmányellenes államcsínynek minősítette. Az átmeneti kirgiz kormány egyik tisztségviselője, Azimbek Beknazarov azt mondta, hogy Bakijev csak ideiglenes menedéket kaphat Fehéroroszországban, tekintve hogy Minszk és Biskek között kiadatási szerződés van érvényben.

Bakijev szűkebb környezetéhez tartozó személyek a biskeki zavargások kezdete előtt egy nappal mintegy 200 millió dollárt vittek ki az országból bankjaikon keresztül - állította Beknazarov. Mint hangsúlyozta, ez még csak az első, gyors vizsgálat következtetése, lehetséges, hogy az összes körülmény ismeretében az összeg növekedni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.